Evropa

Slovačka se izvinila zbog sterilizacije romskih žena

Romkinja/ Foto: MichaelGaida/Pixabay

Vlada Slovačke zvanično se izvinila hiljadama romskih žena koje su decenijama na silu sterilizovane u toj zemlji, javila je slovačka novinska agencija TASR.

U zvaničnom izvinjenju vlasti osuđuju “godine maltretiranja ove etničke manjine”.

Zvaničnik Vlade za pitanja vezana za romsku zajednicu Andrea Bukova navela je u saopštenju da je pomenuta praksa počela u vrijeme komunizma, tačnije 1966. godine, ali da se u određenoj mjeri nastavila i nakon 1991. godine, uprkos činjenici da je tada usvojen zakon o zaštiti romske populacije

“Dojče vele” podsjeća da je tek 2004. godine usvojen zakon o pristanku, jer su brojne žene protivzakonito primoravane ili ubjeđivane da se sterilišu, bez potpunog razumijevanja posljedica takvog postupka.

Bukova je istakla da tačan broj žrtava pomenute prakse nije poznat, ali da se sasvim sigurno radi o nekoliko hiljada žena.

Komesar za ljudska prava u Savjetu Evrope Dunja Mijatović pozdravila je na Twitteru izvinjenje žrtvama sterilizacije kao važan korak, te izrazila nadu u brz napredak u uspostavljanju efikasnog i pristupačnog mehanizma za kompenzaciju. Ona je u julu pozvala slovačkog premijera Eduarda Hegera na osnivanje takvog mehanizma.

Romi čine petinu stanovništva u Slovačkoj. Oni su dugo bili isključeni iz društva i uglavnom su živjeli u izolovanim naseljima u kojima najčešće nije bilo struje, vode, grijanja niti gasa.

Send this to a friend