Evropa

Španci i dalje teško dolaze do zaštitnih maski: Za pet maski izdvajaju 15 eura

Foto: EPA

Električar iz Španije Rubén svaki dan obiđe desetak stanova u Madridu, u kojem je više od tri miliona stanovnika već pet sedmica zatvoreno u svojim domovima zbog pandemije korona virusa pa svako malo prijavljuju kvarove, a on, naružan maskom i rukavicama, juri da ih popravi.

„Ovih dana ne stajem“, govori 25-godišnji Rubén za Hinu dok ulazi u stan da provjeri osigurače. Pušta da mu domaćin otvori vrata i izbjegava da dodirne bilo što osim kutije na zidu, zbog koje je i došao.

„Nije me strah, ali oprezan sam jer me ljudi zovu i onda mi kažu da u stanu imaju oboljele od korona virusa. Neki dan su me nazvali iz jednog stana i rekli da im je nestala struja, pa da to popravim, ali da je tu još uvijek tijelo preminulog ukućana koje čeka na odvoz. Odbio sam da odem“, priča on.

Pokrajina Madrida je, sa 7.460 preminulih od korona virusa, najpogođeniji dio Španjolske, u kojoj je umrlo ukupno 21.280 osoba.

Rubénovo lice prekriveno je zaštitnom maskom, a na rukama ima plave gumene rukavice. Kaže da je srećan što je uspio da ih nabavi jer su brojne apoteke prazne, ali da je za njih „previše platio“.

„Za pet maski dao sam 15 eura, a za kutiju sa sto rukavica 22 eura“, žali se on.

Higijenska maska za jednokratnu upotrebu, koju je platio tri eura, inače košta 0,60 centi. Cijena je rasla iz nedjelje u nedjelju kako se korona virus širio Španijom. Ista je situacija s rukavicama i ostalim sanitarnim materijalom.

Vlada određuje maksimalnu cijenu maske

Vlada, zabrinuta takvom situacijom, odredila je u srijedu maksimalnu cijenu od 0,96 centi za hiruršku masku, a uskoro bi trebala i za rukavice.

„Cilj je da građani budu informirani prilikom kupovine te da ne budu finansijski iskorišteni“, saopštila je vlada određujući cijenu po kojoj se takva maska u svim apotekama li trgovinama u Španiji sada smije prodavati.

Za druge vrste maski, higijenske (slične hirurškima) i one sa visokim stepenom zaštite, maksimalna cijena biće objavljena naknadno, a ministar zdravlja Salvador Illa je rekao kako prije toga treba provjeriti troškove proizvodnje.

Posljednjih nedjelja razne organizacije, među kojima i udruženje španjolskih ljekarni, pozivale su na donošenje takve zakonske mjere kako bi se zaštitili potrošači.

Teresa, 58-godišnja učiteljica u gradu Zaragozi, platila je šest eura za masku u lokalnoj apoteci.

„Jedna osoba mogla je kupiti najviše dvije“, kaže ona.

Neke apoteke su nezadovoljne vladinom cijenom i ističu da su ih one nabavile po nabavnoj cijeni od 1,2 eura.

Korištenje maski nije obavezno, ali Vlada ih preporučuje na mjestima okupljanja većeg broja ljudi, poput podzemne željeznice, gdje nije uvijek lako držati udaljenost od jednog metra od druge osobe. Prošle sedmice policija je podijelila 10 miliona maski na autobusnim i željezničkim stanicama kako bi se zaštitili radnici koji moraju na posao.

U opticaju su tri vrste maski – higijenske, hirurške i one visoke efikasnosti. Prve dvije uglavnom služe za jednokratnu upotrebu i kako osoba ne bi nesvjesno prenijela virus drugoj osobi. One stoga više štite druge ljude od onoga ko je nosi. Maske visoke efikasnosti (kategorije FFP1, FFP2 i FFP3), koje dostižu cijenu i do 20 eura, uglavnom štite osobu koja ih nosi od spoljašnjeg uticaja.

Vlada u Španiji bi trebala da odredi da maske imaju obveznu etiketu na kojoj bi se kupci mogli informirati o proizvodu. Dosad su stanovnici nabavljali maske na svakojake načine, a neki on njih bili prevareni u pokušaju kupovine preko interneta. Zaposleni u jednoj prehrambenoj kompaniji krijući su ih dobijali u kutijama na poklon od svog partnera iz jedne azijske zemlje.

Na vratima apoteka u Madridu, ali i drugim gradovima, na ulazu bi obično pisalo „Nemamo maski“. Vlada je stoga podstakla domaće kompanije na proizvodnju kako bi se sustigla potražnja i spustile cijene na tržištu.

„Već imamo domaću proizvodnju maski. Četiri stroja stigla su u kompaniju Mondragón kako bi mogla proizvesti 10 miliona maski“, rekao je ovih dana ministar zdravstva Salvador Illa.

Električar Rubén nada se kako će domaće maske što prije doći u opticaj jer su mu preostale još dvije neupotrijebljene, a još brojne stanove mora obići.

„Moram dobro iskoristiti ove koje imam i biti spreman platiti za nove koliko košta da košta“, kaže on.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Aoo, jadaaa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aoo, jadaaa
Gost
Aoo, jadaaa

Rukatice španske, iglu u ruke.

Send this to a friend