Evropa

Španija od subote uvodi Huavejevu 5G mrežu

Foto: Twitter

Kineska kompanija Huavej uvešće 5G uslugu u nekoliko španskih gradova u subotu, pa će Španija biti jedna od prvih evropskih zemalja sa posebno brzom mobilnom mrežom.

“Vodafone Espana, 5G mrežu nove generacije uvešće u 15 gradova, 15. juna, a u saradnji sa kineskom kompanijom”, najavio je izvršni direktor te španske kompanije Antonio Koimbra.

Osim toga, švedski Erikson osiguraće hardvere za mrežu podataka.

Huavej je vodeći u pružanju mobilnih mreža, pogotovo u Evropi, a Vašington je tu tehnološku kompaniju prošlog mjeseca stavio na crnu listu kompanija čije je poslovanje s američkim partnerima strogo kontrolirano.

SAD optužuje Huavej da potpomaže špijuniranje kineskih vlasti, te je pritisnuo druge zapadne zemlje da ne koriste tehnologiju te kompanije.

Stavljanje Huaveja na crnu listu uticalo je na prodaju pametnih telefona u Njemačkoj, rekao je u utorak zamjenik direktora njemačke podružnice Huaveja David Vang za dnevnik “Rheinischen Post”.

Dodao je kako su potrošači zabrinuti da neće moći pristupiti novim ažuriranjima Googleovog operativnog sistema Android.

Ograničenje na operativnom sastavu Android trebalo bi na Huavejevim pametnim telefonima da počne sredinom avgusta.

Vang je rekao kako Huavej pretpostavlja da će pomoći u izgradnji 5G mreže u Njemačkoj.

“Trenutno isporučujemo mrežne elemente za proširenje LTE mreže Deutsche Telekoma, Vodafone Deutschlanda i Telefonica Deutschlanda. Pretpostavljamo da ćemo sarađivati s te tri kompanije i po pitanju 5G mreže”, izjavio je Vang.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Xoxo
Gost
Xoxo

Ovakav pristup Amerike konkurenciji, da konkurente proglasi za spijune da bi na taj nacin omogucio Americkim kompanijama bolji polozaj na trzistu, je katastrofa. Evropa bi trebala da demonstrira Americi da takav pristup na Evropskom tlu nije moguc, pa neka Ameri u svojoj drzavi rade sto oce, ali da se kao reciprocna mjera uvede zabrana za Americke kompanije u Evropi. Pa… Više »

Miki
Gost
Miki

Super!

Send this to a friend