Evropa

Španski kralj: Narod u Kataloniji mora poštovati Ustav

Kralj Filip

Španski kralj Filip VI poručio je, povodom namere katalonskih vlasti da 1. oktobra održe referendum o nezavisnosti tog dijela Španije, da narod mora poštovati Ustav koji zabranjuju secesiju.

Kralj Filip je, komentarišući prvi put situaciju sa referendumom, iznio oečkivanje da će Ustav pobijediti svaki pokušaj da se Španija razbije.

Vlada Španije pokušava sudskim putem da zaustavi planirano izjašnjavanje 1. oktobra, a grupe koje se zalažu za nezavisnost Katalonije navode da će se glasanje održati iako Ustavni sud donese odluku o suspenziji.

Premijer Španije Mariano Rahoj apelovao je na stanovnike Katalonije da se uzdrže od izjašnjavanja na referendumu, koji je nazvao neustavnim.

“Ukoliko vas neko pozove da izađete na biračko mjesto, nemojte ići, jer referendum se ne može održati, to je apsolutno nelegalan čin”, obratio se građanima Rahoj.

Državni tužilac Španije Hoze Manuel Maza naredio je pokrajinskim tužiocima da istraže 712 gradonačelnika koji su ponudili opštinske prostorije da održavanje referenduma i regionalnoj katalonskoj policiji da ih uhapsi ako se ne pojave na saslušanju.

3 Komentara na "Španski kralj: Narod u Kataloniji mora poštovati Ustav"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
kerkez
Gost

Zapadna demokratija . Jedan sud i jedn tužilac jači od volje jednog čitavog naroda. Crna Gora treba da podrži Kataloniju i prva da je prizna .

Vlax
Gost

Ne smijemo jer se Spanija jako puno zalagala da se CG primi u Nato. Isto tako medju prvima su nas priznali. Ako se Katalonija otcijepi treba bit mudar i sacekat neko vrijeme. Ne moramo se njima mijesat u unutrasnje stvari jer nas niko i ne pita.

free samples
Gost

sto se onda umijesasmo Srbiji i priznasmo kosovo!?Sto se mijesamo Rusiji i uvodimo sankcije,kad nas niko ni zasta ne pita.
Principijelnost na djelu i priznati Kataloniju a Spaniji ako se buni udariti sankcije!Jedino ispravno imajuci u obzir dosadasnju politiku glavara nasijeh

wpDiscuz

Send this to a friend