Evropa

Španski premijer obećao Kataloncima referendum

Foto: Twitter

Španski premijer Pedro Sančez Kataloncima je obećao održavanje referenduma o novom statusu pobunjene regije koja bi imala više autonomije, ali je još jednom dao do znanja da odbacuje svaku mogućnost izjašnjavanja o nezavisnosti tog najbogatijeg španskog regiona.

Socijalistički premijer, koji je od dolaska na vlast 1. juna pokrenuo dijalog sa separatistički nastrojenim katalonskim predsjednikom Kimom Torom, kazao je da taj dijalog uključuje – samo jedno glasanje (…) o jačanju autonomije Katalonije.

“Radi se o referendumu o autonomiji, ne o samoodređenju”, kazao je Sančez za radio Cadena SER.

Separatisti, koji su na vlasti u Kataloniji, traže referendum o samoodređenju, što španski premijer kategorički odbacuje kao mogućnost.

Katalonci su 2006. godine sa 73 odsto glasova podržali širu autonomiju za Kataloniju i položaj “nacije”, ali je to djelimično ukinuto 2010. na ustavnom sudu, što je dovelo do jačanja separatističkih težnji.

“Katalonija trenutno ima status za koji nije glasala i to je politički problem”, kazao je Sančez.

Pristalice nezavisnosti organizovale su 1. oktobra 2017. referendum. Potom je katalonski parlament proglasio nezavisnost 27. oktobra, ali je region odmah stavljen pod direktnu upravu Madrida, a lideri su smaknuti sa vlasti.

Bivši katalonski predsjednik Karles Pućdemon u egzilu je u Belgiji, kako bi izbjegao sudski proces pokrenut u Španiji zbog optužbe za pobunu.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend