Evropa

Spreman atentat na bivšeg kancelara Štrahea, pokrenuta istraga

Austrijsko tužilaštvo trenutno sprovodi istragu u vezi s mogućim atentatom auto-bombom na bivšeg austrijskog vicekancelara Hajnc Kristijana Sstrahea.

Jednom pripadniku Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv organizovanog kriminala, koji je radio prikriveno, jedan narko diler nudio je 100.000 eura za teroristički napad na Štrahea, i uz to mu navodio mjesta na kojima se parkira Štraheovo vozilo.

Iza planiranog atentata, prema pisanju bečkog dnevnika Kurir, stoji Bujar B, koji je prošle godine bio u istražnom pritvoru zbog kršenja zakona u vezi s narkoticima i posjedovanjem ilegalnog oružja. U međuvremenu, on je bio i osuđen na zatvorsku kaznu.

U dokumentu dzrzavnog tužilaštva Beč, a radi se o ponašanju Bujara u zatvoru, navodi se da je osumnjičen da je pokušao jednu osobu od povjerenja da navede da ubije auto-bombom Štrahea.

Bujar je toj osobi, koji je bio policajac na tajnom zadatku, ponudio 100.000 eura i u više navrata od njega tražio da izvrši atentat.

Prema tužilaštvu, Bujar je tim atentatom želio da unese nemir u austrijsko društvo i zastraši stanovništvo, sa ciljem da poljulja osnovne političke strukture zemlje.

Policajac, kojem je on nudio novac za atentat, tvrdi da je Bujar znao gdje porodica Štrahe parkira svoje automobile.

Zbog opasnosti od atentata čuvari reda su krajem aprila i početkom maja sproveli i pretres više stanova.

Bujar, koji se trenutno nalazi na slobodi, predmet je istrage u kojoj tužilaštvo nije uspjelo da pronađe dalje dokaze, zbog čega se razmatra dalje djelovanje u ovom slučaju.

Advokat Štrahea Johan Pauer naveo je u pisanoj izjavi da je njegov štićenik 4. aprila saznao da je postojao nalog za atentat na njega, ali da je na upit kod nadležnih institucija dobijen odgovor da se ne radi ni o kakvoj ozbiljnoj prijetnji, pa sada čudi pokretanje istražnog postupka.

Na drugoj strani, advokat osumnjičenog Volfgang Blašic ističe da su optužbe na račun njegovog štićenika potpuno besmislene.

On ukazuje da se sumnja oslanja jedino na tvrdnji jednog čovjeka i preporučuje da bi tužilastvo istragu trebalo da preusmheri na njega zbog lažnog optuživanja.

Štrahe je krajem maja morao podnijeti ostavku na sve političke funkcije nakon što su objavljeni video snimci, nastali prije dvije godine na Ibici, na kojima nudi jednoj navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera državne poslove u zamjenu za finansijsku podršku njegovoj stranci, uz zabilaženje kontrolnih instanci.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

Jeli to ona iz Serbije organizirala.

Send this to a friend