Evropa

Spriječen atentat na Zelenskog; Borelj: EU mora da nastavi da podržava Ukrajinu

Foto: Twitter

Rat u Ukrajini – 803. dan. Rusija je tokom prethodnog dana izvršila napad na energetsku infrastrukturu u Sumskom regionu, dok je Ukrajina u kontraudaru dronovima gađala područje fabrike u Belgorodskoj oblasti. Dok traju borbe, Moskva najavljuje vojnu vježbu sa taktičkim nuklearnim naoružanjem kao reakciju na “vruće glave” sa Zapada. Švedska smatra da takav plan doprinosi većoj nestabilnosti, dok Kijev tvrdi da je riječ o nuklearnoj ucjeni. Dešavanja pratite na CdM-u.

Navaljna: Putinu mora doći kraj, Rusija sa njim nema ni mira, ni slobodu

Julija Navaljna, udovica ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, izjavila je, povodom inauguracije Vladimira Putina za predsjednika Rusije, da njemu mora doći kraj.

” Za mene lično, posljednjih šest godina Putinove vladavine su bile godine u kojima je moj muž, Aleksej Navaljni, pravi ruski patriota, bio progonjen, otrovan hemijskim oružjem, stavljen na suđenje, mučen u zatvoru tri godine i onda ubijen ” ukazala je Navaljna i optužila za sve to ruskog predsjednika.

Kako je rekla u video snimku objavljenom na Jutjubu, sa svakim njegovim mandatom, sve postaje sve gore i dodala da je zastrašujuće da se zamisli šta će se još desiti ako Putin ostane na vlasti.

” Ogromne količine novca su ukradene od nas svakog dana da bi se bombardovali mirni gradovi ” poručila je Julija građanima Rusije i napomenula da se Putin plaši da otkrije istinite brojke o žrtvama “krvavog i besmislenog rata koji ne želi niko osim njega”.

Ona je kazala da Rusija sa Putinom “neće imati ni mir, ni razvoj ni slobodu”, kao i da je on iznevjerio obećanje dato tokom prošlog inauguracionog govora kad je rekao da želi mirnu Rusiju koja je sigurna za njene građane.

” Prije dva mjeseca, Rusija je doživela masovnu tragediju, jedan od najvećih i najstrašnijih terorističkih napada u nedavnoj istoriji. Ruske bezbjednosne snage nisu uspjele da ga spriječe i dozvolile su desetine smrti naših sugrađana. Pa ipak, svakog dana hapse mirne pojedince zbog novinarstva, stavova ili čak objava na društvenim mrežama ” rekla je Navaljna.

Dodala je da mora da se obezbijedi da niko na svijetu ne vjeruje Putinu, ni u Rusiji ni van njenih granica.

” Našu državu trenutno vodi lažov, lopov i ubica, ali će tome doći kraj. Ne odustajte, istina će pobijediti ” zaključila je Julija.

Borelj: EU mora da nastavi da podržava Ukrajinu 

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavo je da EU mora da nastavi da podržava Ukrajinu i da će se danas odlučivati kako će biti upotrebljeno 50 milijardi eura za pomoć toj zemlji.

Borelj je uoči sastanka ministara spoljnih poslova članica EU u Briselu novinarima rekao da će danas ministri razgovarati i o situaciju u Gazi i saradnji sa palestinskim vlastima.

Istakao je da će nastavak rata u Gazi produbiti humanitarnu krizu i dodao da je Izrael napao Rafu, uprkos zahtjevima međunarodne zajednice upućenim izraeleskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da to ne čini.

Borelj je naveo da će 600.000 djece u Gazi biti upućeno u takozvane sigurne zone, ali je ocijenio da u Gazi nema sigurnih zona.

On je rekao da je svim članicama EU uputio poruku i savjet da ne šalju svoje predstavnike na inaugiraciju predsjednika Rusije Vladimira Putina i da smatra da je većina članica EU tako i učinila.

Borelj je naglasio da je međunarodni sud osudio Putina, da izbori u Rusiji nijesu bili pošteni i slobodni i da bi prisustvo na inauguraciji bilo kontradiktorno.

Spriječen atentat na Zelenskog

Kontraobavještajci i istražitelji Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU) osujetili su planove ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) da eliminiše predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i druge predstavnike najvišeg vojnog i političkog vrha države, navodi se u saopštenju SBU.

„Planove je sprovela agenturna mreža, koju je unaprijed razotkrila Služba bezbjednosti Ukrajine uz asistenciju rukovodstva Službe državne bezbjednosti“, stoji u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Opširnije na link-u.

Dvostruki šampion Evrope ubijen na ratištu u Ukrajini

Oleksandar Pelešenko, dvostruki šampion Evrope u dizanju tegova, poginuo je u ratu u Ukrajini.

Šampion Evrope u kategoriji do 85 kilograma 2016. i 2017. godine je u nedjelju na ratištu ubijen, objavio je selektor ukrajinske reprezentacije u dizanju tegova, Viktor Slobodjanjuk.

Pelešenko se ukrajinskim snagama pridružio 2022. godine.

Opširnije na link-u.

U Bosforu se nasukao ukrajinski brod, zatvoren ključni kanal

Brod koji plovi iz Ukrajine u Egipat nasukao se u Bosforskom moreuzu, a kretanje svih plovila obustavljeno je u oba smkera, objavio je ukrajinski portal RBC.

Teretni brod „Aleksis“, na putu iz Ukrajine za Egipat, nasukao zbog kvara opreme, prenosi CNN Turk.

Prema upravi obalske straže, 229 metara dugačak brod nasukao se ispred pristaništa Hajdarpaša u Istanbulu.

Tegljači, brzi spasilački čamci i ronioci su odmah upućeni na lice mjesta.

„Saobraćaj plovila kroz Bosfor je privremeno obustavljen u oba smjera“, navodi se u saopštenju.

Nakon što se Rusija povukla iz sporazuma o žitu prošlog jula, uspostavljen je poseban pomorski koridor za zaštitu izvoza žitarica iz luka.

Bosfor je prometan kanal i služio je kao izlaz za ukrajinske žitarice na svjetska tržišta u jeku ruske invazije. Gotovo 40.000 brodova prošlo je kroz Bosfor 2023. godine, prema turskom ministarstvu saobraćaja.

MVP: Ukrajina ne vidi pravne osnove da prizna Putina za demokratski izabranog i legitimnog predsjednika

Danas u Rusiji će biti inaugurisan Vladimir Putin. Na ovaj način ruska vlast pokušava da za čitav svijet i njegove građane stvori iluziju zakonitosti skoro doživotnog ostanka na vlasti osobe koja je od Ruske federacije napravila agresorsku državu, a vladajući režim pretvorila u diktaturu, poručuju iz ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Ukrajije.

“Ruska federacija je tokom takozvanih martovskih „izbora“ prekršila odredbe brojnih međunarodnih dokumenata, koji su osnova savremenog sistema međunarodnih odnosa. To su prije svega Povelja Ujedinjenih nacija, Deklaracija o principima međunarodnog prava, Ženevska konvencija o zaštiti civilnog stanovništva u vrijeme rata, Završni akt Konferencije o bezbjednosti i saradnji u Evropi, kao i desetine rezolucija Generalne skupštine UN”, naveli su u saopštenju za medije.

Nezakonito organizovanje takozvanog izbornog procesa na suverenim teritorijama Ukrajine koje je privremeno okupirala Ruska federacija – djelovima Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti, u Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju – uz namjerno prisilno angažovanje miliona ukrajinskih državljana koji žive na privremeno okupiranim teritorijama ili su putem pretnji i ucjena nasilno preseljeni na teritoriju Ruske federacije da učestvuju u tome, kazali su iz ukrajinskog ministarstva.

“Ovakvi postupci Ruske federacije, uprkos upozorenjima autoritativnih međunarodnih institucija, još jednom dokazuju da njeno rukovodstvo ne prepoznaje svoju odgovornost i da neće zaustaviti nezakonitu, ničim izazvanu i neopravdanu sveobuhvatnu oružanu agresiju na Ukrajinu koja traje više od dvije godine i izazvala je brojne ljudske žrtve i razaranja. Pribjegavajući propagandi i manipulaciji, režim u Kremlju koristi učešće birača i rezultate glasanja da opravda vojnu invaziju na Ukrajinu i agresivnu politiku prema drugim državama”, dodaju iz ukrajinskog MVP.

Na osnovu navedenog, prema njihovim riječima, kao i uzimajući u obzir aktuelni nalog Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje Vladimira Putina, “Ukrajina ne vidi pravne osnove da ga prizna za demokratski izabranog i legitimnog predsjednika Ruske federacije”.

“Nedavne rezolucije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope broj 2540 (2024) od 17. aprila i Evropskog parlamenta od 25. aprila br. 2024/2665(RSP) potvrđuju nezakonitost održavanja tzv. „izbora“ u privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, njihovu nedemokratsku prirodu na teritoriji Ruske federacije i zapravo negiraju legitimnost njihovih rezultata. Pozivamo strane zemlje, međunarodne organizacije i javnost da slijede ovaj primjer, da ne priznaju rezultate ruskih pseudoizbora i legitimitet ruskog diktatora Vladimira Putina, da se dalje suprotstave rušenju od njegove strane sistema vladavine prava i univerzalno priznatih demokratskih vrednosti, kao i da nastave efikasnu podršku narodu Ukrajine u borbi protiv ruske agresije koja predstavlja prijetnju po evropsku i svjetsku bezbjednost, mir i stabilnost”, zaključuju u saopštenju.

Šolc: Dogovoreno, ruska imovina za naoružavanje Kijeva

U Evropi je postignut dogovor da se oko 90 odsto prihoda dobijenih od ruske imovine zamrznute u Evropskoj uniji iskoristi za kupovinu naoružanja za Ukrajinu, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc.

“Važno je da se takođe složimo da se ovaj novac može koristiti za kupovinu oružja ne samo u EU, već i za kupovinu širom svijeta”, rekao je on poslije sastanka sa članovima vlada tri baltičke zemlje.

Napominje se da ne postoji obaveza kupovine oružja isključivo u Evropi.

“Sada je najvažnije da se oružje isporuči brzo, a ne kada se gradi nova fabrika“, naglasio je Šolc.

Agencija Rojters podsjeća da je još u martu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj predložio da se 90 odsto prihoda od ruske imovine zamrznute u Evropi prebaci u fond EU, koji finansira kupovinu oružja za Ukrajinu.

Američki vojnik uhapšen u Rusiji

Rusija je obavijestila Sjedinjene Američke Države o pritvaranju američkog vojnika u gradu Vladivostok zbog kršenja zakona, izjavila je portparolka Pentagona Sintija Smit.

“Ruske vlasti su u Vladivostoku 2. maja uhapsile američkog vojnika pod optužbom za krivično djelo. U skladu sa Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima, Rusija je obavijestila Stejt department o pritvaranju američkog vojnika”, rekla je ona za RIA Novosti.

Smit je navela da je američka vojska obavijestila porodicu pritvorenika o incidentu i dodala da Stejt department pruža konzularnu podršku pritvorenom pripadniku američkih oružanih snaga.

Ranije u ponedjeljak neimenovani američki zvaničnik potvrdio je da je američki vojnik koji je privatno otputovao u Rusiju nedavno priveden u toj zemlji.

O hapšenju američkog vojnika prvi je izvijestio NBC News, navodeći da su ruske vlasti optužile pripadnika američke vojske da je navodno pokrao jednu ženu.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je da je američki vojnik bio stacioniran u Južnoj Koreji, odakle je otišao na privatno putovanje u Rusiju.

Kako je navela ta agencija vojnik je završio je svoje angažovanje i vraćao se u SAD kada je otišao u Vladivostok, da posjeti ženu sa kojom je bio u romantičnoj vezi, rekli su zvaničnici. Dodali su da je tamo otputovao bez dozvole pretpostavljenih i da se nalazi u pritvoru.

Vojnik je optužen za krađu od žene, rekli su zvaničnici. Nije odmah bilo jasno da li je to ista žena koju je posjetio.

Glatkov: Sedmoro civila poginulo u napadu na Belgorodsku oblast

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Glatkov potvrdio je da je u jučeršnjem ukrajinskom napadu dronovima na Belgorodsku oblast poginulo sedmoro civila.

“U vazdušnom napadu dronovima poginulo je sedam civila. Izražavam iskreno saučešće porodicama i prijateljima nastradalih”, navodi se u njegovoj poruci na Telegram kanalu.

U napadu je ranjeno više od 40 osoba.

Nastavljene borbe

Borbe na istočnom frontu Ukrajine nastavljene su i tokom prethodnog dana, a više od 400.000 potrošača bilo je bez struje zbog udara ruskih dronova na energetsku infrastrukturu u Sumskoj oblasti.

Sa druge strane, u napadu ukrajinskih bespilotnih letjelica na Belgorodsku oblast šest osoba je poginulo, a najmanje 40 ih je povrijeđeno.

Dok traju borbe, Moskva najavljuje vojne vježbe koje uključuju i nuklearno naoružanje da bi se “ohladile vruće glave” na Zapadu i njihovo, kako navode iz Kremlja, zalaganje za direktnu konfrontraciju NATO-a i Rusije.

Švedska, koja se nedavno priključila Alijansi, ističe da planirane vježbe “doprinose povećanju nestabilnosti” u regionu i svijetu.

Reagovao je i Kijev, gdje navode o nuklearnoj vojnoj vježbi vide kao, kako kažu, kontinuiranu nuklearnu ucjenu režima Vladimira Putina.

Za to vrijeme, ruski predsjednik je u domaćoj javnosti ponovo opravdavao rat, jer je vojska “morala da brani narod Donbasa vojnom silom kada mirna sredstva nisu imala efekta”.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
SkavioFoo_Bar100%
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Skavio
Gost
Skavio

Udružili se nacisti i najradije bi da uklone Rusiju i da nacizam nastavi gde je zaustavljen
1945 godine

100%
Gost
100%

A podrzavate samo tako. Pola naroda pobjeglo, veliki broj izginuo, drzava razrusena a vi ih podrzavate?!!

Foo_Bar
Gost
Foo_Bar

Slava Ukrajini🇲🇪🇺🇦 A treba da podrzavamo ruse?Aj ne mlati.

Send this to a friend