Evropa Operacija Jelouhamer

Šta bi uslijedilo poslije Bregzita bez sporazuma?

Izlazak Britanije iz Evropske unije bez dogovora može izazvati velike poteškoće prilikom prelaska preko Lamanša, što bi uticalo na snabdijevanje ljekovima i određenim vrstama svježe hrane, upozoravaju dokumenti britanske vlade “Operacija Jelouhamer”.

Dokument “Operacija Jelouhamer” je britanska vlada pripremila još 2. avgusta i čini osnovu njenog planiranja Bregzita bez sporazuma, prenio je Rojters.

U dokumentima se navodi da je moguće da će se širom Britanije održavati protesti i kontraprotesti koji bi mogli da prerastu u nerede.

Navodi se i da bi kamioni čekali do dva i po dana da pređu kanal Lamanš, kao i da bi britanski građani bili izloženi pojačanim imigracijskim kontrolama na graničnim prelazima EU.

“Smanjiće se ponuda određene vrste svježe hrane. Postoji rizik da će panična kupovina pogoršati ili prekinuti snabdijevanje hranom”, piše u dokumentu.

Ministar zadužen za koordinaciju priprema Bregzita bez dogovora Majkl Gouv rekao je da je taj dokument star i da ne odražava trenutni nivo pripremljenosti.

Detalji plana su objavljeni nakon zahtjeva poslanika.

Send this to a friend