Evropa

Šta piše u dirljivom pismu Anrija Fertea koje će Makron pročitati u Portsmutu

Emanuel Makron

Anri Ferte je imao samo 16 godina kada su ga Njemci strijeljali zbog učešća u francuskom Pokretu otpora. Njegovo dirljivo pismo roditeljima francuski predsjednik Emanuel Makron pročitaće u Portsmutu na međunarodnoj komemoraciji povodom 75. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svjetskom ratu.

Anrija Fertea, sina učitelja i učenika srednje škole u Bezansonu na istoku Francuske, Njemci su 1943. uhapsili u kući njegovih roditelja a zatim ga 26. septembra pogubili zajedno s 15 od 23 uhapšena borca protiv okupacije Francuske.

Nakon 87 dana zatočeništva i mučenja, dječak je roditeljima napisao pismo.

“Umirem za otadžbinu. Želim slobodnu Francusku i srećne Francuze. Ne ponosnu Francusku i prvu u svijetu, već vrijednu, radnu i iskrenu Francusku. Najvažnije je da su Francuzi srećni… Tata, molim te, moli se. Misli da, ako umirem, da je to za moje dobro. Kakva smrt bi bila časnija od ovakve? Zbogom, smrt me zove, ne želim ni povez za oči ni da budem vezan. Ipak je teško umrijeti. Hiljadu poljubaca. Živjela Francuska!”, naveo je 16-godišnjak u pismu.

Počast šefa države je jedna u nizu onih koje se odaju izvršocima herojskih djela, kao što je pukovnik žandarmerije Arno Beltram koji se žrtvovao da bi spasao taoca prilikom terorističkog napada, ili dva vojnika koja su u maju poginula u Burkini Faso spasavajući francuske taoce.

Pismo Anrija Fertea slično je pismu mladog komuniste Gija Mokea, koga su Njemci, kada je imao 17 godina, strijeljali 1941. iz osvete za ubistvo njemačkog oficira.

Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi je 2007. tražio da se to pismo čita u svim školama.

Pošto Makron pročita pismo na francuskom, britanski bariton ser Vilard Vajt će otpjevati “Pjesmu partizana”.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Racko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Racko
Gost
Racko

Kako se postuje istorija, svaki gest dostojan zivljenja. Koliko toga ima kod nas, a mi zaboravili.

Send this to a friend