Evropa

Šta Ukrajini donosi izborna pobjeda partije Sluga naroda?

Zelenski, foto: Twitter

Partija Sluga naroda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dobila je većinu glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, ali će bivši komičar na čelu države i pored ubjedljive pobjede i učvršćivanja vlasti, izgleda morati da traži koalicionog partnera za sprovođenje reformi i borbu protiv korupcije, pišu svjetski mediji.

Prema anketama s biračkih mjesta, stranka Sluga naroda ima oko 43 odsto glasova, proruska Opoziciona platforma – Za život oko 12 odsto, stranka Evropska solidarnost bivšeg predsjednika Petra Porošenka oko devet odsto glasova, Otadžbina bivše premijerke Julije Timošenko oko osam odsto i nova stranka Glas rokera Svjatoslava Vakarčuka oko šest odsto glasova.

Od 450 poslanika, 225 se bira preko partijskih lista, dok se druga polovina bira po izbornim jedinicama većinskim sistemom, s tim što izbori nisu održani u 26 jedinica na Krimu i teritorijama pod kontrolom proruskih pobunjenika. Rezultati za poslanike koji se biraju većinski sistemom još nisu poznati.

Jači mandat Zelenskom za reforme

Stranka Volodimira Zelenskog je na putu da ubjedljivom pobedom učvrsti njegovu političku moć, pošto poslije pobjede na aprilskim predsjedničkim izborima nije mogao da sprovodi svoj program, ocjenjuje BBC.

Ankete s birališta ukazuju da će Zelenski morati da formira koaliciju da bi sastavio vladu i on je poslije glasanja rekao da poziva rok zvijezdu Vakarčuka da razgovaraju o koaliciji, ukazuje britanski servis.

<<<Nakon komičara i rok zvijezda stupa na političku scenu Ukrajine<<<

Zelenski je došao na vlast obećanjem o radikalnim reformama i suzbijanju rasprostranjene korupcije, ali nije mogao da postavlja ministre koje je želio, dodaje BBC uz konstataciju da se očekuje da izbori daju Zelenskom snažniji mandat za reformu, sklanjanje stare garde i dovođenje novih lica u parlament.

Zelenski je za BBC rekao da su parlamentarni izbori možda važniji od predsjedničkih i da je potrebno da “predsjednik, premijer i parlament rade zajedno, da bi mogli učiniti srećnim život Ukrajini”, a da su ključna pitanja investicije, demokratija i bezbjednost.

Resetovanje vlasti

Vanredni izbori u Ukrajini zaokružuju izvanrednu godinu u ukrajinskoj politici, s potpunim resetovanjem izvršne i zakonodavne grane vlasti, ocjenjuje Indipendent (Independent).

Bivši komičar na čelu Ukrajine je izgleda izveo još jedan izvanredan čin, pošto su glasači njegovoj novoj partiji donijeli ubjedljivu pobjedu, dodaje britanski list, koji takođe ukazuje da je Zelenski od glasača tražio snažniji mandat za ukidanje imuniteta poslanicima, poresku amnestiju i produženje lustracije, što mu izgleda daju rezultati vanrednih izbora.

S druge strane, za članove prethodnih garnitura na vlasti, rezultati predstavljaju ponižavajuće odbacivanje – bivšeg predsjednika Porošenka, do prije dva mjeseca u srcu vlasti, sada očekuje druga liga ukrajinske politike, ocjenjuje Indipendent i dodaje da su nacionalistički populisti takođe desetkovani.

Ipak, upozorava list, zbog komplikovanog izbornog sistema, u kojem se polovina poslanika bira preko partijskih lista, a polovina po većinskom sistemu, biće potrebno vrijeme da se ustanovi tačan sastav parlamenta, dok ankete s birališta imaju veliku marginu greške.

Ako rezultati budu potvrđeni, vlast Zelenskog će biti zacementirana obrazovanjem većine u parlamentu i koalicione vlade, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times), ali upozorava da će Sluga naroda morati da napravi savez s nekom od proevropskih stranka.

Zelenski je poslije glasanja rekao da želi tehnokratu na mjestu premijera – “profesionalnog ekonomistu” i “potpuno nezavisnu osobu”.

Investitori su uoči glasanja izrazili nadu da će partija Zelenskog zadržati reformski program Međunardnog monetarnog fonda u vrijednosti od više milijardi dolara obrazovanjem reformske koalicije sa strankom Glas, navodi britanski list.

Stranka Julije Timošenko je takođe potencijalni kandidat za koalicionog partnera, dok se savez s Porošenkovom strankom ne očekuje imajući u vidu sukob novog i starog predsjednika na izborima. Zelenski je zadržao čvrst stav prema Moskvi, pa se, ističe Fajnenšl tajms, isključuje saradnja s proruskom Opozicionom platformom.

Komičar i roker

Ukrajini kao da nije bio dovoljan komičar koji je postao predsjednik, pa sada ima i rok zvijezdu kao možda ključnu osobu u politici, piše Frans pres (Agence France-Presse).

Svjatoslav Vakarčuk, 44-godišnji pjevač rok grupe “Okean Elzi”, trebalo bi da uđe u ukrajinski parlament, pošto ankete s birališta pokazuju da je njegova nova stranka Glas dobila šest odsto glasova birača, piše AFP.

Poslije objave prvih nezvaničnih rezultata, Zelenski, sitkom zvijezda koja je šokirala zemlju pobjedom na predsedničkim izborima, rekao je da želi da počne pregovore s Vakarčukom o obrazovanju vladajuće koalicije.

Roker je listu svoje stranke ispunio mladim profesionalcima, od kojih su mnogi obrazovani na Zapadu, i zabranio je da u partiju uđu sadašnji i bivši poslanici, dodaje francuska agencija.

Vakarčuk, koji kaže da želi da Ukrajina uđe u EU i NATO, već je bio u politici, ukazuje AFP. Podržavao je prozapadnu Narandžastu revoluciju 2004. i ušao je blok tadašnjeg predsjednika Viktora Juščenka, poslije čega je ušao u parlament, ali se brzo razočarao politikom i podnio ostavku na mjesto poslanika. Poslije je 2014. strasno podržavao revoluciju Majdan kojom je svrgnut proruski predsjednik.

Većina glasova za bliže veze s EU i NATO

Više od dvije trećine glasova Ukrajinaca otišlo je snagama koje podržavaju bliže veze s Evropskom unijom i NATO, ukazuje Blumberg (Bloomberg), dodajući da bi napori Zelenskog da reformiše zemlju ipak mogli biti otežani rezultatima izbora.

Zelenski je dominirao na parlamentarnim izborima obećanjima da će suzbiti korupciju, popraviti privredu i okončati sukob s proruskim separatistima. Njegova stranka je, ukazuje Blumberg, jahala na talasu nezadovoljstva javnosti manjkom napretka u izbacivanju korumpiranih zvaničnika iz državnih institucija.

Podrška stranci Sluga naroda, nazvanoj po seriji u kojoj je Zelenski glumio slučajnog predsjednika, utrostručena je pošto je pobijedio na predsjedničkim izborima obećanjem da će počistiti politički establišment koji nije donio napredak od svrgavanja proruskog predsjednika prije pet godina, navodi Blumberg uz ocjenu da su glasači kaznili tradicionalne partije.

Međutim, Ukrajinci su takođe glasali i po većinskom sistemu na kojima su se nadmetali oligarsi, sportske i šoubiznis zvijezde, što bi, kako ocjenjuje Blumberg, moglo da zakomplikuje napore Zelenskog da reformiše zemlju.

Postoje, takođe, bojazni koliko će Zelenski biti uspješan u sprovođenju promjena, pošto su kandidati Sluge naroda većinom političke novajlije, dok su neka od njegovih dosadašnjih imenovanja, kao i poslovne veze s milijarderom Igorom Kolomojskim čiji kanal je emitovao predsjednikovu seriju, podstakle kritike da neće moći da izađe iz orbite svemoćnih oligarha.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
...
Gost
...

Puno Rocka i komedije, đe ćeš bolje.

Goran
Gost
Goran

Sluga naroda haha da ali onog sa kapicama

Send this to a friend