Evropa

Stari suparnik Merkelove biće kandidat za njenog nasljednika

Fridrih Merc, istorijski suparnik nemačke kancelarke Angele Merkel u njenoj konzervativnoj stranci CDU-u, planira da se kandiduje za dužnost predsjednika stranke, objavili su njemački mediji.

Glavni predstavnik desnog krila Hrišćansko-demokratske unije (CDU), poslije godina centrističke politike koju je vodila Merkel, sada postaje mogući kandidat za predsjednika stranke posle najave ostavke sadašnje predsjednice koja dolazi u jeku političke krize.

Novi predsjednik CDU-a biće istovremeno kandidat za funkciju kancelara prije parlamentarnih izbora planiranih najkasnije krajem 2021. i tako će imati priliku da naslijedi Merkel na kancelarskoj dužnosti koju je ona obavljala više od 15 godina.

Merkel je prije dvadesetak godina nadmoćno pobijedila Merca u stranci.

Merc, 64-godišnji advokat, odlučan je u namjeri da se kandiduje na stranačkim izborima koji bi se mogli organizovati prije ljeta.

Ako bude izabran za predsjednika CDU-a, kancelarka će s takvim protivnikom u stranci teško moći da završi mandat, koji joj ističe 2021. godine, što bi moglo da dovede do prevremenih izbora.

Sadašnja predsjednica konzervativne stranke Anegret Kramp Karenbauer je u ponedjeljak najavila skoru ostavku.

Send this to a friend