Evropa

Stoltenberg zabrinut zbog odluke Turske da kupi S-400 od Rusije

Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, komentarišući odluku Turske o kupovini sistema protivvazdušne odbrane S-400 od Rusije, izjavio da svaki saveznik NATO-a sam odlučuje o odbrambenoj opremi koju kupuje, prenosi novinska agencija Anadolija.

„Ipak, kao generalni sekretar NATO-a osjećam zabrinutost zbog mogućih posljedica“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća i Mediteranskog dijaloga u Ankari.

Američka administracija je otvoreno kazala da će u tom slučaju nametnuti određene sankcije, kazao je Stoltenberg, dodajući da se nada da će ipak uskoro biti pronađeno odgovarajuće rješenje.

„Mi svakako želimo da izbjegnemo situaciju da jedan saveznik NATO-a drugom našem savezniku uvodi sankcije“, istakao je Stoltenberg.

Kako prenosi Anadolija, on je naglasio da je za NATO bitno da sistemi protivvazdušne odbrane mogu funkcionisati zajedno.

Zadovoljan je jer Turska i SAD nastavljaju pregovore o kupovini raketnog sistema Patriot, a istakao je i da podržava snažnu saradnju između Evropske unije i NATO-a.

„Evropska unija nije alternativa ili zamjena za NATO“, naglasio je, dodajući da podržava napore EU u oblasti odbrane.

Napomenuo je, takođe, da je Turska vrlo važan saveznik u okviru NATO-a i istakao da je Alijansa uz Ankaru u pogledu bezbjednosnih izazova s kojima se ta zemlja suočava.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Glupanmojsilović
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Glupan
Gost
Glupan

Pa od koga će drugoga? Samo Rusi to proizvode.

mojsilović
Gost
mojsilović

Stoltenberg, ja ti savjetujem Milaša da ti to riješi dok si na vrijeme.

Send this to a friend