Evropa

Štrajk učitelja u Poljskoj, najveći od 1993. godine

Širom Poljske danas su zatvorene škole, ukrašene sindikalnim, državnim i crnim zastavama u najvećem štrajku prosvjetnih radnika u Poljskoj od 1993. godine u kome prema podacima sindikata učestvuje skoro 80 odsto škola i vrtića u zemlji.

“Spremni smo za razgovore. Spremni smo da ubijedimo vladu da taj štrajk nema samo ekonomsku osnovu, već da je to štrajk u odbranu kvaliteta obrazovanja koji su, nažalost, posljednje godine uništile. Zato što formalno štrajk ne može da bude tako široko formulisan, zato govorimo o platama”, kazao je radiju TOK FM lider Sindikata poljskih učitelja Slavomir Bronjaž.

Pregovori posljednje šanse propali su sinoć kada je vicepremijerka Beata Šidlo ponudila povišice od 15 odsto ove godine, povećanje plate od pet odsto koje je već na snazi od januara i još 9,6 odsto od septembra, promjene u sistemu ocjenjivanja učitelja i smanjenje birokratije To je od tri sindikata na pregovorima prihvatio samo sindikat.

Solidarnost, koji generalno podržava vladu konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog.

Forum sindikalnih saveza u prosvjeti i Sindikat poljskih učitelja taj prijedlog su odbili i iako su i oni popustili u prvobitnim zahtjevima i sada traže povećanje plata od samo 30 posto, 15 posto retroaktivno od januara i 15 odsto od početka nove školske godine.

Prosječna osnovna plata poljskog učitelja iznosila je 2018. godine od 690 eura za pripravnike do 1.270 eura bruto, uz razne dodatke dobijaju svake godine i 13. platu a vlada premijera Mateuša Moravjeckog odobrila im je od januara ove godine povišice od pet odsto.

Vlada je učitelje upozorila da njihove zahtjeve državni budžet ne može da izdrži, međutim sindikati su podsjetili da vlada i vladajući konzervativci pred proljetnje izbore za evropski parlament i jesenje parlamentarne izbore dijele šakom i kapom obećanja grupama koje mogu da im donesu glasove birača, kao kada je lider konzervativaca Kačinjski ovog vikenda obećao dotacije od preko sto eura za svaku kravu i svinju na malim gazdinstvima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marko
Gost
marko

Njima dobro pa se bore za bolje,a nama lose a niko od prosvjetara se ne buni!

Send this to a friend