Evropa

Stranci ukrajinskog predsjednika Zelenskog 43,9 odsto glasova

Stranka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog osvojila je 43,9 odsto glasova na današnjim parlamentarnim izborima u toj zemlji, pokazuju rezultati na osnovu izlazne ankete.

Izlazna anketa analitičkog centra Razumkov i Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju odnosi se samo na mandate koji se biraju po proporcionalnom sistemu, a ne i na poslanike izabrane po većiskom sistemu.

Zelenski je rekao je da želi da pozove partiju Glas, koju predvodi rok zvijezda Sviatoslav Vakarčuk, na razgovore o formiranju koalicione vlade.

Kako prenosi Rojters, visoki zvaničnik partije Glas rekao je da je ta stranka otvorena za savez sa novim političkim snagama, pod uslovom da ih ne podržavaju oligarsi.

Od 424 mandata, koliko su građani birali na današnjim izborima, 225 mjesta bira se po proporcionalnom, a 199 po većinskom sistemu.

Na drugom mjestu je stranka bliskog saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, tajkuna Viktora Medvedčuka, koji se zalaže da se ponudi autonomija oblastima pod kontrolom proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Prema izlaznoj anketi, u parlament su ušle još tri liste koje su prešle cenzus od pet odsto glasova.

Rezultati na osnovu izlaznih anketa zasnivaju se na ispitivanju birača za koga su glasali, neposredno po izlasku s biračkog mjesta.

Objavljena izlazna anketa sa današnjih izbora zasniva se na izjavama 13.000 birača

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
muu(18)➕
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
(18)➕
Gost
(18)➕

Svuda li je isto poslije rata, amateri i budale zauzmu fotelje uz pomoc naroda. Nikakva nam to utjeha nije, nego eto samo da primjetim da je to izgleda obrazac. A sve uz aplauze zaludjenih masa.

muu
Gost
muu

Znaci treba da se zarati da bi promijenili vlast?

Send this to a friend