Evropa

Suđenje bivšem francuskom premijeru i supruzi zbog korupcije

Istražne sudije naložili su suđenje bivšem premijeru Francuske Fransou Filonu i njegovoj supruzi zbog optužbi za korupciju, saopštio je u utorak fancuski pravosudni zvaničnik.

Filon je u jednom trenutku na predsjedničkim izborima 2017. godine bio jedan od vodećih kandidata, no kandidatura mu je propala zbog optužbi da je za suprugu Penelope i dvoje djece osigurao dugogodišnje, praktično nepostojeće poslove u parlamentu, u vrijednosti većoj od milion eura.

Filon je još ranije negirao optužbe, navodeći da su bile usmjerene da ga diskredituju kao predsjedničkog kandidata.

Ured finansijskog tužilaštva u januaru je zatražio da bivši francuski premijer i njegova supruga budu poslati na suđenje pod optužbom za korupciju.

Tvrdio da je riječ o stvarnim poslovima

Neimenovani zvaničnik iz ureda finansijskog tužilaštva potvrdio je tada pisanje medija o tome da je poslat zahtjev za suđenje Filonu i njegovoj supruzi.

On je ranije priznao da je zaposlio suprugu i djecu, ali je tvrdio da je riječ o stvarnim poslovima i radnim mjestima.

U predsjedničkoj kampanji se isticao najavama da će srezati javnu potrošnju, između ostalog, i radikalnim smanjenjem broja zaposlenih u javnim službama.

Govorio je o rezanju pola miliona radnih mjesta u pet godina, što su njegovi protivkandidati odbacili kao opasnu i nesprovodivu mjeru.

Protiv njega i njegove supruge je 2017. godine podignuta preliminarna optužnica koja, između ostalog, podrazumijeva zloupotrebu javnih sredstava.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend