Evropa

Suđenje bivšem francuskom premijeru i supruzi zbog korupcije

Istražne sudije naložili su suđenje bivšem premijeru Francuske Fransou Filonu i njegovoj supruzi zbog optužbi za korupciju, saopštio je u utorak fancuski pravosudni zvaničnik.

Filon je u jednom trenutku na predsjedničkim izborima 2017. godine bio jedan od vodećih kandidata, no kandidatura mu je propala zbog optužbi da je za suprugu Penelope i dvoje djece osigurao dugogodišnje, praktično nepostojeće poslove u parlamentu, u vrijednosti većoj od milion eura.

Filon je još ranije negirao optužbe, navodeći da su bile usmjerene da ga diskredituju kao predsjedničkog kandidata.

Ured finansijskog tužilaštva u januaru je zatražio da bivši francuski premijer i njegova supruga budu poslati na suđenje pod optužbom za korupciju.

Tvrdio da je riječ o stvarnim poslovima

Neimenovani zvaničnik iz ureda finansijskog tužilaštva potvrdio je tada pisanje medija o tome da je poslat zahtjev za suđenje Filonu i njegovoj supruzi.

On je ranije priznao da je zaposlio suprugu i djecu, ali je tvrdio da je riječ o stvarnim poslovima i radnim mjestima.

U predsjedničkoj kampanji se isticao najavama da će srezati javnu potrošnju, između ostalog, i radikalnim smanjenjem broja zaposlenih u javnim službama.

Govorio je o rezanju pola miliona radnih mjesta u pet godina, što su njegovi protivkandidati odbacili kao opasnu i nesprovodivu mjeru.

Protiv njega i njegove supruge je 2017. godine podignuta preliminarna optužnica koja, između ostalog, podrazumijeva zloupotrebu javnih sredstava.

Send this to a friend