Evropa

Sjutra je 20 godina od smrti princeze Dajane, a ovo o njoj niste znali

Dvije decenije od smrti britanske princeze od Velsa Dajane Spenser, supruge britanskog prestolonasljednika princa Čarlsa u automobilskoj nesreći u Parizu navršavaju se sjutra.

Sa princezom Dajanom 31. avgusta 1997. godine poginuli su i njen pratilac, sin egipatskog milijardera Dodi al Fajed i njihov vozač Henri Pol. Dajana je preminula nekoliko sati kasnije u obližnjoj bolnici, dok je nesreću preživio njen telohranitelj Trevor Ris-Džouns.

Prema zvaničnim podacima, nesreća se dogodila kada je automobil,”mercedes”, pri brzini većoj od 100 kilometara, bez kočenja udario u betonski potporni stub tunela Alma u Parizu.

Dajana, majka britanskih prinčeva Vilijema i Harija, (1961-1997) sahranjena je 6. septembra na porodičnom groblju u Altorpu, na Ovalnom jezeru, a na posljednjem ispraćaju, ispred Vestminsterske palate okupilo se više od milion ljudi. Prenos sahrane pratilo je dvije milijarde ljudi širom svijeta.

Za nesreću prvo su okrivljeni paparaci, koji su jurili automobil u kojem se nalazila Dajana, a potom i vozač koji je bio pod dejstvom alkohola i antidepresiva.

Mnogo pitanja ostalo je nerazjašnjeno, pa su se pojavile i tvrdnje da je ubijena, da je ubistvo naručila porodica, da je u smrt bila uključena tajna služba MI6 … Takođe, govorilo se i da je bila trudna u vrijeme smrti, da je snimljena u Monaku sa Fajedom kako kupuje vjerenički prsten, a pominjao se i bijeli automobil koji je prošao tunelom u vrijeme nesreće.

Dajana je ostala upamćena kao veliki humanitarac i filantrop. Pomagala je ugroženoj djeci i oboljelima od HIV-a.

Bivši telohranitelj princeze Dajane Ken Varf, u svojim memoarima “Pažljivo čuvana tajna” objavljenim prošle godine, otvoreno tvrdi da se saobraćajna nesreća u kojoj je princeza izgubila život mogla spriječiti da su telohranitelji bili obučeniji i da su radili svoj posao, a takođe i da nikakve teorije zavjere ne drže vodu.

U Velikoj Britaniji povodom dvije decenije od smrti lejdi Di, građani u Bakingemskoj palati mogu da vide izložbu njenih ličnih predmeta i posjete memorijalnu baštu, otvorenu tim povodom.

Početkom avgusta prvi put emitovan je na televiziji dokumentarni film o njoj i pored rasprave u britanskom društvu, pošto princeza u filmu evocira svoj ljubavni život i neuspjeli brak s princom Čarlsom.

Britanci su takođe u međuvremenu mogli da vide i dokumentarac “Dajana: Sedam dana koji su šokirali Vindzor” koji otkriva kako je smrt princeze Dajane primljena na britanskom dvoru i šta se dešavalo u kraljevskoj porodici do njene sahrane, kako je ta vijest skrivana od njene djece… A takođe govori i da je sahranjena po protokolu, sastavljenom desetak dana ranije za slučaj smrti kraljice Elizabete.

Dajana i Čarls vjenčali su se 1981. godine, vijest o tome da više nijesu zajedno objavljena je 1992. godine, a ona se godinu dana kasnije povukla iz javnog života.

Britanski princ Čarls i Kamila Parker Bouls, njegova višedecenijska ljubav, vjenčali su se u aprilu 2005. godine. Bio je to je prvi put da jedan nasljednik britanske krune sklapa civilni brak. Dajanin stariji sin Vilijam ćerki je dao ime po majci Šarlot Elizabet Dajana.

Send this to a friend