Evropa

Sve veći broj zahtjeva za eutanaziju u Holandiji

Jedina klinika specijalizovana za eutanaziju u Holandiji, saopštila je danas da je prošle godine imala više od 3.000 zahtjeva za prijem pacijenata.

To predstavlja povećanje od 22 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Centar za ekspertizu eutanazije u Hagu naveo je da je 2019. godine primilo tačno 3.122 zahtjeva što je najveći broj od osnivanja klinike 2012. godine.

Klinika je tada uvažila oko 900 zahtjeva. Centar pomaže ljekarima u procesu eutanazije pacijenata čiji lični ljekari ne žele da podnesu zahtjev za asistiranu pomoć u umiranju.

“Svakog radnog dana prosječno dođe 13 osoba koje od nas traže pomoć”, rekao je direktor ustanove Stiven Plejter.

Broj zahtjeva, koji je bio stabilan 2017. i 2018. godine, skočio je prošle godine, dodao je Plejter ne navodeći razloge takvog razvoja situacije.

Klinika treba da se tome prilagodi i zbog toga nudi radna mjesta za ljekare, psihijatre i medicinsko osoblje, dodao je on.

Prema podacima holandskog Ministarstva zdravlja, tačno 6.126 osoba je preminulo eutanazijom u Holandiji tokom 2018. godine, od kojih 12 odsto u klinici.

Većina slučajeva se odnosila na pacijente oboljele od raka. Holandija i Belgija su prve zemlje u svijetu koje su 2002. legalizovale eutanaziju.

Holandski zakon dozvoljava pod strogim uslovima da svaka osoba starija od 12 godina može da zatraži eutanaziju.

Djeca do 16 godina moraju da imaju dozvolu roditelja ili zakonskih staratelja i oni moraju da budu uključeni u proceduru eutanazije svoje djece do njihove 18 godine.

Najmanje dva ljekara treba da potvrde da ne postoji nijedno drugo razumno rješenje za pacijenta i da je bol nepodnošljiv bez nade u bilo kakvo poboljšanje stanja.

Konačna odluka o eutanaziji se donosi poslije složne procedure koja uključuje temeljne razgovore sa pacijentom, analizu njegovog ljekarskog kartona i provjeru da li je sve u skladu sa zakonom.

Send this to a friend