Evropa

Šveđani se spremaju za rat: U slučaju rata svi između 16 i 70 obavezni su da doprinesu totalnoj odbrani

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Švedska vlada je počela da dostavlja pamflete pod naslovom “Ako stigne kriza ili rat” u svako od 4,8 miliona domaćinstava.

U pamfletu dugačkom 20 strana stoje informacije o osiguravanju osnovnih potreba kao što su hrana, voda i toplota, šta koji signal upozorenja znači, gdje mogu da nađu skloništa i kako mogu da doprinesu “totalnoj odbrani” Švedske.

Pamflet takođe priprema populaciju za opasnosti poput sajber i terorističkih napada, klimatskih promjena i sadrži upustva za prepoznavanje lažnih vijesti.

U Švedskoj se trenutno vodi debata o bezbjednosti i mogućem pridruživanju NATO paktu čiji je povod ruska aneksija Krima i nedavni ulasci ruskih aviona i podmornica u švedski vazdušni prostor i teritorijalne vode, prenosi Gardijan.

U pamfletu stoji da su, u slučaju oružanog sukoba, “svi obavezni da doprinesu i svi su potrebni” za Švedsku “totalnu odbranu”: svi između 16 i 70 godina “mogu biti pozvani da pomognu u slučaju prijetnje ratom ili rata”.

Ako dođe do napada, u pamfletu piše: “Nikada se nećemo predati. Sve informacije koje sugerišu da otpor prestaje su netačne.”

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend