Evropa

Švedska je nekad bila najliberalnija zemlja, sada bi desnica mogla na vlast

Lijeva koalicija predvođena socijaldemokratima na parlamentarnim izborima u Švedskoj ostvarila je tijesnu pobjedu nad strankama desnog centra, dok su antimigracijske Švedske demokrate ostvarile značajan rast podrške, pokazuju privremeni podaci državne izborne komisije.

Nakon prebrojenih glasačkih listića u gotovo sva 6.004 okruga, sa 40,6 posto glasova u blagom vodstvu se nalazi vladajuća stranka lijevog centra, Socijaldemokrate premijera Stefana Lofvena, te Zeleni i njihova parlamentarna saveznica Lijeva stranka.

Niko nema potrebnu većinu

S druge strane, četvoročlani blok desnog centra Savez, koji se sastoji od konzervativne Stranke umjerenih, Stranke centra, liberala i demohrišćana, koji na mjestu premijera vidi konzervativnog vođu Ulfa Kristersona, trenutno osvaja 40,3 posto glasova, pokazuju privremeni podaci državnog izbornog tijela.

Time koaliciji lijevog centra u parlamentu od 349 zastupnika pripada 144 mjesta, a Savezu 142, a s obzirom da niko nema potrebnu većinu od 175 mjesta, to ukazuje na neizvjesnosti u vezi formiranja vlade.

Nacionalisti poručuju: Ostvarićemo ogroman uticaj na ono što će se događati u Švedskoj

Nacionalističke Švedske demokrate trenutno dobijaju 17,6 posto glasova, značajno više od prošlih izbora, kada su imali 12,9 posto podrške.

To im donosi 63 zastupnička mjesta, a njihov čelnik Džimi Akeson poručio je nakon objavljenih privremenih rezultata da je spreman da razgovara i surađuje sa svim ostalim strankama, i istakao da dobitak na ovim izborima želi da sprovede u stvarni uticaj.

“Ostvarićemo ogroman uticaj na ono što će se događati u Švedskoj tokom sledećih sedmica. mjeseci i godina”, tvrdi  Akeson, koji je svoju stranku proglasio pobjednikom izbora.

Nada se da njegova stranka, koja se zalaže za izlazak iz EU i obustavljanje imigracija, može da ima odlučujuću ulogu u pregovorima oko formiranja vlade.

Ko će s kim u koaliciju?

Takođe, Akeson je čelniku koalicije desnog centra Kristersonu izazovno poručio da bira između traženja podrške i Švedskih demokrata i još četiri godine vlade socijaldemokratskog premijera Lofvena.

Kristerson je ipak, nakon objave preliminarnih rezultata, poručio Lofvenu da je vrijeme da odstupi sa svoje pozicije, dok je istovremeno odbacio mogućnost saradnje s Akesonovom strankom.

“Tokom cijelih izbora bili smo u potpunosti jasni. Savez neće vladati ili razgovarati o tome kako formirati vladu sa Švedskim demokratima”, poručio je Kristerson.

“Treba nadići političke podjele”

Loftven je kazao da ne namjerava da odstupi, a pozvao je koaliciju desnog centra na međublokovsku saradnju kako bi se našao izlaz iz političke “slijepe ulice”.

“Nijedna strana nema većinu, stoga je jedino prirodno pobijediti političke podjele da bi se moglo upravljati Švedskom”, rekao je Lofven.

Pobornicima je poručio da su Švedske demokrate “slavile Hitlera i rasplamsale plamen rasizma”, i dodao da umjerene stranke imaju “moralnu odgovornost” za formiranje vlade.

Nekad najliberalnija

U jeku strahova od migracije, Švedska je tako kao jedna od najliberalnijih europskih država na ovim izborima doživjela skretanje udesno.

Ultradesne stranke su proteklih godina postigle značajan uspon širom Evrope u jeku sve jačih strahova za vlastiti nacionalni identitet i učinaka globalizacije nakon sukoba na Bliskom istoku i u Africi.

Tako je priliv od 163.000 tražitelja azila 2015. – najviše u Evropi u odnosu na stanovnika od 10 miliona – polarizovao i glasače u Švedskoj i razbio političke konsenzuse.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend