Evropa

Švedsku u nedjelju očekuju neizvjesni izbori

Prednost švedskog bloka lijevog centra u odnosu na savez desnog centra smanjila se uoči izbora koji se održavaju u nedjelju, a nijedna koalicija neće osvojiti većinu mjesta, pokazale su u srijedu ankete.

Socijaldemokrate, zajedno sa Zelenima i Lijevom strankom, nalaze se u prednosti manjoj od jedan posto, pa prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja imaju podršku od 40,6 posto.

Savez desnog centra, koji čine četiri stranke, gotovo je izjednačen s 39,8 posto, prema anketi koja je rađena na uzorku od 2893 ispitanika između 30. avgusta i 4. septembra.

Niti jedan od blokova nema realne šanse za osvajanje većine, dok protivimigracione Švedske demokrate, koje izbjegavaju sve stranke otkako su ušli u parlament 2010., podržava 17,1 posto ispitanika.

Blok lijevog centra iz kojeg dolazi premijer Stefan Lofven i opozicijski Savez, čiji je kandidat za premijera Ulf Kristerson, odbacuju mogućnost postizanja dogovora sa Demokratima nakon izbora.

Formiranje funkcionalne vlade bez podrške demokrata zahtijevaće saradnju stranaka iz oba bloka koji su obilježili švedsku politiku tokom posljednjih decenija,  zbijanje redova i barem prećutnu podršku parlamentarnih rivala.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend