Evropa

Svi skandali porodice Erdogan

Redžep Tajip Erdogan na vlasti je u Turskoj već 15 godina, a sada je na izborima obezbijedio i drugi predsjednički mandat. O njegovoj porodici se dosta zna zbog raznih skandala kojima su punili novinske stupce. Upoznajte porodicu Erdogan.

Erdogan

Emina Erdogan

Erdogan je oženjen Eminom, koja je uvijek uz njega, ali veoma rijetko govori u javnosti. Imaju četvoro djece-Buraka, Esru, Bilala i Sumeju. Supruga Emina ima arapske korijene. Najmlađe je i jedino žensko dijete u porodici od petoro djece. Pohađala je umjetničku školu “Mithat paša”, ali je dobrovoljno napustila prije mature. Kada je imala 15 godina, stariji brat Husein zabranio joj je da napušta kuću jer “to nije priličilo djevojčicama njenih godina”.

Preživjela je sve uspone i padove svog supruga, od dolaska na čelo Istanbula, preko njegovih zatvorskih dana (Erdogan je četiri mjeseca proveo iza rešetaka zbog izazivanja vjerske mržnje), pa sve do njegovog osnivanja partije AKP i dolaska na čelo zemlje.

Ahmet Burak Erdogan

Najstariji Redžepov i Eminin sin, Ahmet Burak Erdogan (38) diplomirao je na Istanbulskom Bilgi Univerzitetu. Nakon studija započinje sopstveni posao, pa je danas i te kako uspješan biznismen i direktor kompanije “MB Denizcilik”. Njegovo ime danas ne možete tako često vidjeti po medijima, za razliku od ostalih članova njegove porodice, ali svakako se ne smije zaboraviti skandal od prije 20 godina.

Naime, Burak je 1998. godine učestovao u saobraćajnoj nesreći u kojoj je bio ozbiljno povrijeđen turski muzičar Sevim Tanurek, koji je nekoliko dana nakon nesreće preminuo u bolnici. Kako se navodi, Burak u trenutku ove nesreće nije imao položenu vožnju i pobjegao je sa lica mjesta. U tom periodu Redžep Tajip Erdogan bio je gradonačelnik Istanbula, a prema pisanju tamošnjih medija, mladi Burak nikad nije odgovarao.

Osim da je od 2001. godine u braku sa Semom Ketenči, o Buraku nema informacija gdje je i šta konkretno danas radi.

Esra Erdogan Albajrak

Za razliku od svog najstarijeg brata, Esra (35) nakon završene srednje škole odlazi u SAD, gdje završava sociologiju na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji. Esra je 2013. godine optužena za “pranje novca”, zajedno sa mlađim bratom Bilalom. Njih dvoje su te godine bili dio velikog korupcijskog skandala u Turskoj.

Za današnjeg ministra energetike Berata Albajraka udala se 2004. godine sa kojim ima troje djece – Sadika, Eminu i Ahmeta.

Nećmetin Bilal Erdogan

Najproblematičnije dijete Bilal (32) nakon što je završio srednju školu u Istanbulu odlazi u Sjedinjene Američke Države gdje završava fakultet. Diplomirao je političke nauke i ekonomiju na Univerzitetu Indjiana Blumington, a nakon toga i magistrirao na Univerzitetu Harvard 2004. godine.

Nakon studija neko vrijeme je radio u Svjetskoj banci, a povratkom u Tursku 2006. godine započinje sopstveni biznis.

Erdogan je 2013. godine zbog korupcionaške afere u koju su umiješani članovi njegovog kabineta i članovi njihovih porodica, smijenio 10 ministara i izvršio rekonstrukciju vlade. Nakon toga saopšteno je da su u aferu upleteni Bilal i Esra Erdogan, djeca tadašnjeg premijera Turske. Istražitelji su tada ispitivali poslovanje TURGEV-a, nevladine organizacije iz Istanbula, u čijem se upravnom odboru nalazi Bilal. On je tom prilikom pobjegao u Gruziju, kako bi izbjegao hapšenje.

Godinu dana kasnije, zamjenik turskog premijera Bulent Arinč naveo je da je u Bilalovu humanitarnu organizaciju Turgev, između 2008. i 2012. godine, iz inostranstva ušlo 99 miliona dolara, kao i da je organizaciju koristio za prevaru i podmićivanje.

Čim su se strasti malo smirile, sirijski ministar inostranih poslova Valid Mualem izjavio je da je Bilal umiješan u nelegalnu trgovinu naftom sa Islamskom državom. On je naravno negirao sve optužbe, tvrdeći da se njegova kompanija bavi samo građevinarstvom.

“Moja kompanija se bavi građevinarstvom i zida poslovne prostore u Istanbulu. Mi ne poslujemo u Sredozemnom moru, kao ni u Siriji, ni u Iraku”, rekao je još 2015. godine Bilal Erdogan.

Ovo su samo neki od skandala u kojima jednu od bitnijih uloga igra sin sadašnjeg predsjednika Turske.

Oženjen je sa Rejvan Uzuner od 2003. godine i imaju sinove Omer Tajipa i Ali Tahira.

Sumeja Erdogan Barjaktara

Najmlađa Erdoganova ćerka Sumeja (32) diplomirala je na Londonskoj školi ekonomije i radila je kao savjetnica za spoljnu politiku u stranci svoga oca, a prestala je da obavlja tu dužnost kada je Erdogan 2014. godine postao predsjednik Turske. Godine 2015. pojavile su se spekulacije da će se Sumeja kandidovati za mjesto u parlamentu, ali to se nije desilo. Ona je sada potpredsjednica Asocijacije za žene i demokratiju, proislamske grupe za zaštitu prava žena.

Prije dvije godine, Redžep Tajip Erdogan napravio je vjenčanje za pamćenje za svoju mezimicu, koja se udala za biznismena Seldžuka Bajraktara. Njih dvoje imaju dijete Kanan Ajbjuk.

4 Komentara na "Svi skandali porodice Erdogan"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend