Evropa

Tihanovska u Ljubljani traži veću podršku EU

Svetlana Tihanovskaja (Foto: EPA)

Bjeloruska liderka opozicije Svetlana Tihanovska je, tokom posjete Sloveniji, istakla da je važno da međunarodna zajednica obrati pažnju na situaciju u njenoj zemlji u kojoj su, po njenim riječima, ugrožena ljudska prava političkih protivnika predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Ministar spoljnih poslova Anžej Logar je, nakon neformalnih razgovora sa Tihanovskom, poručio da će ljudska prava ostati visoko na agendi Evropske unije i u vreme slovenačkog predsjedavanja, a izrazio je podršku demokratskim stremljenjima u toj državi.

Tihanovska, koja je u egzilu, danas se sastala sa ministrom spoljnih poslova Anžejem Logarom, čija će zemlja predsjedavati Savjetom EU u drugoj polovini ove godine.

„Izuzetno je važno da Bjelorusija bude visoko pozicinirana na dnevnom redu Evropske unije zbog naše teške borbe za demokratske promene“, izjavila je Tihanovska nakon sastanka sa slovenačkim ministrom.

Ona je pozvala Uniju da se oglasi povodom situacije u Bjelorusiji, posebno kada je riječ o ljudskim pravima, koja su po njoj ugrožena, naročito oko vrlo teške situacije u bjeloruskim zatvorima.

Ministar Logar je, nakon neformalnih razgovora sa Tihanovskom, poručio da će ljudska prava ostati visoko na agendi Evropske unije i u vrijeme slovenačkog predsjedavanja, a izrazio je podršku demokratskim stremljenjima u toj državi.

Send this to a friend