Evropa Narandžasti meteo alarm

Toplotni talas pogodio Veliku Britaniju, građani zabrinuti

Velika Britanija stavljena je u narandžasto – treće stanje pripravnosti zbog vrućina koje se očekuju tokom vikenda. Najtoplije će biti na istoku Engleske gdje je za ponedjeljak, 26. avgust, prognozirano da će temperature dostići nikada do sada u ovom periodu zabilježenih 33 stepena Celzijusa.

I dok vrućina ne popušta, najnovije ispitivanje britanskog javnog mnjenja pokazuje da je čak 85 odsto stanovništva zabrinuto zbog klimatskih promjena.

Najviša avgustovska temperatura u istoriji ove zemlje zabilježena je prije dvije godine u Linkonširu i iznosila je 28,2 stepeni Celzijusa.

Meteorološka statistika u Velikoj Britaniji vodi se od 1841. godine. Najtopliji dan u istoriji Britanskih ostrva bio je 25. jul ove godine kada je žiža u termometru u botaničkoj bašti u Kembridžu dostigla 38,7 stepeni Celzijusa.

Ministarstvo zdravlja savjetuje stanovništvo da ne napušta svoje domove između 11 i 15 sati u naredna tri dana. Građanima se preporučuje da piju što više tečnosti i ne otvaraju prozore i vrata. Starijima se savjetuje da uopšte ne izlaze na ulicu.

I dok vrućina ne popušta, najnovije ispitivanje britanskog javnog mnjenja pokazuje da je čak 85 odsto stanovništva zabrinuto zbog klimatskih promjena. To je najveći procenat od 2005. godine kada je “Ipsos MORI” počeo da redovno pita građane za mišljenje o promjeni klime.

U posljednjih pet godina procenat građana koji su “izuzetno zabrinuti” zbog sve ektremnijih vremenskih prilika skočio je za 18 na rekordnih 52 odsto.

Građani i dalje nisu načisto šta izazova nagli porast temperature. Oko četvrtina njih smatra da su ljudske aktivnosti uzrok broj jedan. Petneast odsto vjeruje da je riječ o prirodnim procesima, a ostatak stanovništva ubijeđen je da oba faktora doprinose najtoplijem ljetu u istoriji.

Velika Britanija je 2008. godine preuzela obavezu da ispuštanje štetnih gasova u atmosferu smanji za 80 odsto do 2050. godine.

U posljednjim danima svog mandata premijerka Tereza Mej objelodanila je planove da se do tog roka emisija zagađivača svede na nulu. Skoro dvije trećine Britanaca starosti između 18 i 34 godine smatra da taj rok treba da bude još kraći.

Send this to a friend