Evropa

Toplotni talas prži Evropu: Alarm u Italiji, pomor riba u Njemačkoj

Toplotni talas koji je zahvatio Evropu donio je temperature zbog kojih su vlasti u Italiji, Španiji i Francuskoj izdale upozorenja građanima tih zemalja.

U Berlinu protekla noć bila je najtoplija u proteklih više od stotinu godina. Temperatura je bila 24,4 stepena, čime je oboren rekord od prije više od jednog vijeka.

Talas vrućine stvorio je i druge probleme. Temperatura jezera drastično je porasla, što dovodi do masovnog pomora riba koje obitavaju u jezerima širom Njemačke, a posebno na području Hamburga.

Temperatura vode dostigla je kritičnih 27 stepeni, a nivo kiseonika u vodi konstantno pada. Slično se događa i sa rijekama u Njemačkoj.

U rijekama i jezerima u Hamburgu i okolini za nekoliko dana zbog ogromnih vrućina uginulo je šest tona ribe, a stručnjaci strahuju da je to tek početak.

Italijanske vlasti danas su uvele “crveni” alarm u osam gradova te države zbog zdravstvenih problema koje može izazvati vrućina.

Mediji prenose da će alarmom sjutra biti obuhvaćeno 18 italijanskih gradova, među kojima i Rim.

Nakon porasta temperature tokom vikenda, meteorolozi u Italiji očekuju da će vrućina trajati barem još nekoliko dana.

Gradovi u kojima su izdata upozorenja su Bolonja, Bolcano, Firenca, Kampobaso, Đenova, Peruđa, Peskara i Rijeti. U tim gradovima očekuje se da će temperatura biti skoro 40 stepeni, mada se zbog vlažnosti može činiti i da je toplije.

S izuzetkom pojedinih djelova Sicilije u kojima se očekuje 38 stepeni, vrijeme će uglavnom biti blaže na jugu Italije, s najvišom temperaturom od 33 stepena u Napulju i Bariju.

Španska meteorološka služba izdala je upozorenja u 30 provincija širom Španije navodeći da se očekuje da će temperatura u svim djelovima zemlje biti iznad 35 stepeni, a u pojedinim gradovima, među kojima je Kordoba, čak 42 stepena.

Meteorolozi su upozorili na visoki rizik od šumskih požara u mnogim oblastima u južnom i centralnom dijelu Španije. Očekuje se da će toplotni talas u Španiji trajati barem do kraja vikenda.

Zbog talasa vrućine u Francuskoj izdata su upozorenja širom istoka i juga te zemlje. Očekuje se da će cijele nedjelje temperature biti iznad 30 stepeni, a u pojedinim oblastima na istoku i jugu najavljeno je da će biti 40 stepeni.

2 Komentara na "Toplotni talas prži Evropu: Alarm u Italiji, pomor riba u Njemačkoj"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend