Evropa

Tramp: Sa Mejovom imam najbolji savez koji je svijet ikada vidio

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je poslije susreta sa britanskom premijerkom Terezom Mej da SAD i Velika Britanija imaju najbolji savez koji je svijet ikada vidio.

Britanska premijerka je rekla da imaju “sjajan odnos” koji bi trebalo “nadograđivati”. Takođe je navela da su razgovarali o novim izazovima za bezbjednost.

“Dijelimo isti stav o njihovom porijeklu i našim ciljevima u njihovom ispunjavanju”, rekla je Mejova.

Ona je dodala da kao što su premijeri i predsjednici pijre njih i bez sumnje oni koji će se kasnije pojaviti, mogu i oni da se ponekad razlikuju po tome kako se suočavaju sa poteškoćama.

Tramp je rekao da su on i njegova supruga Melanija počastvovani jer su se vratili u London zahvalivši se britanskoj kraljici Elizabeti na sinoćnoj “divnoj večeri”.

“Američko-britanski odnosi su utemeljeni na zajedničkoj istoriji, vrijednostima, običajima, kulturi, jeziku i zakonima. Naši narodi vjeruju u slobodu i nezavisnost kao sveto pravo rođenja”, rekao je Tramp.

On je istakao da je Britanija, takođe, ključni partner u NATO.

“Primijerka i ja se slažemo da naši NATO saveznici moraju povećati davanja za odbranu i oboje smo jako radili na tome. Očekujemo da sve veći broj zemalja ispuni minimum od dva odsto BDP-a. Da bi odgovorili na današnje izazove, svi članovi moraju da ispune svoje obaveze. Nemaju drugi izbor”, rekao je Tramp.

Govoreći o Bregzitu Tramp je rekao da misli da će se on dogoditi i da vjerovatno treba da se desi.

“Ovo je sjajna zemlja i želi svoj identitet, želi da ima svoje granice i želi da vodi svoje poslove. Ovo je veoma posebno mjesto”, rekao je Tramp.

Na pitanje ko bi mogao da naslijedi Mejovu, Tramp je rekao da su i bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson i sadašnji ministar spoljnih poslova Džeremi Hant snažni kandidati za budućeg premijera.

Predsjednik SAD je naveo i da SAD i Britanija mogu da porade na bilo kakvim razlikama vezanim za kineski Huavej, odbacujući bilo kakvu sugestiju da nesuglasice može ugroziti razmjenu obavještajnih podataka između ta dva bliska saveznika.

Na pitanje da li će nametnuti bilo kakve granice za razmjenu obavještajnih podataka ako Britanija ne bude ograničila upotrebu Huavej tehnologije, Tramp je rekao: “Ne, jer ćemo imati apsolutno dogovor za Huavej i sve ostalo”.

Kazao je i da je vidio da je na ulicama bilo na hiljade ljudi koji su mu klicali, a potom je čuo i da je bilo protesta.

<<<Dok Englezi protestuju, Tramp i Mej diskutuju<<<

“Rekao sam – gde su protesti? Ne vidim nikakve proteste, vidio sam mali protest danas kada sam došao, veoma mali, tako da su mnogo toga lažne vijesti”, rekao je Tramp.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
SamoreciaaaBlakiBosko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Samoreciaaa
Gost
Samoreciaaa

SAD prigrlila GB papa EU 😉

Bosko
Gost
Bosko

Dobar su par

Blaki
Gost
Blaki

…ali za ne gledanje i slušanje…

Send this to a friend