Evropa

Tunberg: Uspješno sam se ušunjala u Madrid, mislim da me niko nije vidio

Foto: BETA/AP

Mlada aktivistkinja za klimu Greta Tunberg stigla je danas u Madrid da se pridruži hiljadama drugih mladih ljudi u maršu na kome se od svjetskih vođa traži akcija u borbi protiv klimatskih promjena.

Prolazeći kroz brojne kamere i mikrofone na željezničkoj stanici u Madridu švedska tinejdžerka je u Tviter poruci napisala “uspješno sam uspjela da se ušunjam u Madrid, mislim da me niko nije vidio. Kako god, super je biti u Španiji”.

U Madridu je u toku dvonedjeljna konferencija UN o klimi čiji cilj je usaglašavanje pravila o globalnom tržištu ugljenika i dogovaranje o tome kako nadoknaditi siromašnim zemljama za razaranja uglavnom izazvana štetnim emisijama bogatih zemalja.

Tunberg je kasnije nenajavljeno posjetila mjesto gde se održava konferencija i pridružila se grupi od oko 40 tinejdžera koji su protestovali tražeći pravu akciju protiv klimatskih promjena.

Oni su se držali zu ruke i pjevali “Power to the people” i nosili plakate sa logom pokreta “Petak za budućnost”, globalnog klimatskog pokreta koji je Tunberg inspirisala.

Razgovori o klimi vode se u vrijeme kada rastu naučni dokazi o katastrofama koje mogu da budu posljedica daljeg globalnog zagrijavanja.

Tunberg je doputovala vozom iz Lisabona gdje je stigla ranije ove nedjelje ploveći katamaranom preko Atlantskog okeana iz SAD.

Ona je morala to da uradi pošto je iznenada otkazano održavanje konferencije o klimi COP25 u Čileu, zbog nemira u toj zemlji, i prebačeno u Madrid.

Odvojeno danas, savez američkih država, gradova, akademskih institucija i kompanija otvorilo je sopstveno mjesto na UN razgovorima o klimi u nastojanju da pokaže da uprkos odluke savezne administracije da SAD izađu iz Pariskog sporazuma o klimi, mnogi Amerikanci ostaju posvećeni cilju tog ugoovora o suzbijanju globalnog zagrijavanja.

10

avatar
1000
8
2
0
 
10
BožoKotor66SlavkoMirkovStarinaMladaBog
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Božo
Gost
Božo

Ovo dijete od ljetos uopšte nije išto u školu, đe su socijalne službe?

Kotor66
Gost
Kotor66

Kriv si svijete sto unisti djete.

SlavkoMirkov
Gost
SlavkoMirkov

A kad poraste bice samo neko ko je nekada davno bio kratko popularan

StarinaMlada
Gost
StarinaMlada

Ko hoce da se tajno usunja nedje ne salje Twit da je stigao tamo! Gluma obicna

daka
Gost
daka

sto se brinete vi za nju ide li u skolu i ko finasira okrenite se sebi. vidite sto mozete vi bolje da uradite, ako se ne slazete sa njenim pristupom.

Sramno
Gost
Sramno

Mi smo Mrtvo more za ovakve teme među mladima i stanovništvom uopšte dok je u svijetu to redovna pojava, pa čak i da osnova o tome progovori to gledaju sa građanskim oduševljenjem. Osviješteno mlado dijete, dok kod nas još uvijek bacaju smeće u rijeke i deca zagađuju okolinu limenkama pored kontejnera. Čast izuzecima kojima se ne daje dovoljno medijskog prostora.… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Ide li ova mala u školu?

Bnjj
Gost
Bnjj

Razmaženo derište

Bog
Gost
Bog

Opušti se , neka te ljubav obuzme 💘 ne širi gorčinu i tjeskobu. Otvori svoje srce i voli.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Srećo mala, a ko to finansira sve?

Send this to a friend