Evropa

Turska i Ukrajina potpisale sporazum o vojnoj saradnji

Foto: Facebook

Turska i Ukrajina potpisale su u Istanbulu sporazum o vojnoj saradnji, produbljujući odbrambeno partnerstvo kako bi smanjili dominaciju Rusije u crnomorskom regionu, prenosi AP.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i turski Redžep Tajip Erdogan prisustvovali su potpisivanju sporazuma o “dobrim namjerama” koji se odnosi na odbrambenu industriju i “okvirni vojni sporazum”, saopštili su zvaničnici ne navodeći više detalja.

“Turska vidi Ukrajinu kao ključnu zemlju za uspostavljanje stabilnosti, bezbjednosti, mira i prosperiteta u regionu”, rekao je Erdogan poslije ceremonije potpisivanja sporazuma dvije crnomorske države koje su posljednjih godina ojačale vojnu saradnju.

Zelenski je rekao da sporazumi otvaraju put “novim mogućnostima”.

“Saradnja u odbrambenoj industriji važna je za razvoj našeg strateškog partnerstva i sretan sam što je danas jačamo”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Prošle godine je Ukrajina od Turske kupila vojne dronove koji mogu da se koristiti u izviđačkim i borbenim misijama.

Potpisivanje sporazuma dolazi u trenutku kada sukobi na Kavkazu oko Nagorno-Karabaha opterećuju odnose Turske sa Rusijom.

Turska je podržala Azerbejdžan u sporu, dok Rusija ima vojnu bazu u Jermeniji i bezbjednosni sporazum koji zahtijeva da Moskva interveniše ukoliko napadnu njenog saveznika.

Rusija nastoji da održi dobre odnose sa Azerbejdžanom i izbjegne narušavanje odnosa sa Turskom.

Iako su Ankara i Moskva razvile jake ekonomske odnose i imaju zajedničke interese u Siriji i Libiji, često su pod tenzijama kao geopolitički rivali.

Erdogan je ponovio da Turska neće da prizna rusku aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim.

“Turska nije priznala ilegalnu aneksiju Krima i nikada to neće”, rekao je Erdogan.

Zelenski je Erdoganu uručio medalju za podršku ukrajinskom “teritorijalnom integritetu”.

Send this to a friend