Evropa

Turska lira strmoglavo pada, vlasti tvrde da je ekonomija snažna

Turska lira ponovo je oslabila deset odsto za posljednja 24 sata, a uprkos tome vlasti poručuju da je turska ekonomija snažna i najavljuju gašenje naloga na društvenim mrežama sa kojih su slati “provokativni stavovi” o kursu lire.

Lira se od jutros na azijskim berzama mijenja po kursu od sedam lira za jedan.

Povodom toga oglasio se i Irahim Kalin, portparol turskog predsjedništva koji je rekao da je ekonomija te zemlje snažna i da niko ne bi trebalo da obraća pažnju na razne spekulacije.

Pad lire je od deset posto u odnosu na juče, a ova valuta je u posljednjih nekoliko mjeseci izgubila 40 odsto vrijednosti.

Lira je samo od petka pala za 16 odsto jer je američki predsjednik Donald Tramp objavio da je odobrio da se carine na čelik i aluminijum iz Turske udvostruče.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan obratio se naciji sa porukom da je u toku trgovinski rat prtiv Turske i da za pad lire i inflaciju nema ekonomskih razloga.

“Naš odgovor onima koji vode trovinski rat protiv cijelog svijeta pa i protiv naše zemlje jeste da ćemo se mi okrenuti novim tržištima i novim savezima. Povećanjem carina na turski metal krše se pravila Svjetske trgovinske organizacije čije je Turska članica. Ne možemo to da prihvatimo kao svršenu stvar”, poručuje Erdogan.

Gašenje naloga na društvenim mrežama zbog objava o liri

U međuvremenu, tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je preduzima “neophodne pravne mere” na društvenim mrežama zbog objava koje se odnose na kurs dolara, a koje stvaraju negativnu percepciju ekonomije u toj zemlji.

Ministarstvo je izbjeglo da kaže da li “pravne mjere” znače gašenje naloga na mrežama, niti to britanska agencija navodi.

Kako prenosi Rojters, u saopštenju je navedeno da je od 7. avgusta identifikovano 346 naloga na društvenim mrežama koji su “na provokativan način” objavljivali komentare o slabljenju turske lire, kao i da su povodom toga preduzete “pravne mjere”.

Na pad lire psihološki utiče i sukob Vašingtona i Ankare u vezi sa hapšenjem jednog američkog sveštenika u Turskoj. Zbog toga su dvojici turskih ministara uvedene sankcije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend