Evropa

Tusk: Za Poljsku ulazak u EU istinski kraj Drugog svjetskog rata

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je danas, povodom 15. godišnjice proširenja Evropske unije na deset, uglavnom postkomunističkih zemalja Evrope, da su Poljaci i narodi tog regiona u Uniju ulazili ne misleći na finansijske koristi, već da je to za njih bilo simbolično istinsko okončanje Drugog svjetskog rata.

“Danas slavimo 15. godišnjicu proširenja EU. Za nas je u tim danima Unija zaista bila simbol slobode, visokih standarda, prosperiteta, savremenosti i sigurnosti. Nikada se nismo razočarali”, naveo je Tusk na Twitteru.

Tusk je na Twitteru objavio i video u kome kaže da je perspektiva ulaska u EU za Poljsku i zemlje regiona značila istinski kraj Drugog svjetskog rata.

“U to vrijeme niko nije mislio na finansijske koristi koje dolaze zajedno sa članstvom u EU. To je bilo ‘biti ili ne biti’ za srednju i istočnu Evropu u smislu osnovne sigurnosti i stabilnosti”, kazao je Tusk.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki okupio je danas u Kraljevskom zamku u Varšavi premijere ili potpredsjednike vlada deset članica koje su ušle u EU prije 15 godina, kao i premijere Bugarske i Rumunije kojima je EU otvorila vrata 2007. godine i Hrvatske koja je članica postala 2013. godine, da zajedno proslave godišnjicu i naprave bilans članstva.

“Na budućnost Evrope gledam sa ogromnim optimizmom, bez obzira na to što Unija doživljava izvjesne turbulencije i na prekretnici je uz potrebu raznih reformi”, kazao je pred samit nazvan Zajedno za Evropu, poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Čestitku zemljama čiji zvaničnici su se danas okupili na proslavi u Varšavi poslao je na Twitteru i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

“Prije 15 godina deset zemalja zauzelo je mjesto u srcu naše Unije koje im pripada. Iskoristili smo važan trenutak i pomirili historiju Evrope sa njenom geografijom. Ostajem vatreni navijač  EU proširenja”, poručio je šef Komisije.

Da Unija danas nema realnih razlog za umor od proširenja na sljedeće kandidate i da 15 godina novih članica potvrđuje da je dobit od proširenja obostrana, izjasnio se i zamjenik šefa poljske diplomatije zadužen za EU, Konrad Šimanjski.

“Proširenje EU 2004. godine pokazalo se korisnim za obje strane, profitira od njega cijela EU. Vrlo važna u kontekstu sadašnje krize EU jeste činjenica da je široko gledana srednja Evropa koja je 2004. godine ušla u EU i danas rezervoar političke podrške za proces integracije, što ne možemo da kažemo o mnogim drugim državama, uključujući tu članice osnivačice EU. Nijedna od evropskih kriza nema izvor ni u Varšavi ni u Zagrebu”, kazao je na marginama samita Šimanjski.

Send this to a friend