Evropa

U austrijskim školama zabranjene marame sa vjerskom konotacijom

Zastupnici Donjeg doma austrijskog parlamenta usvojili su zakon kojim se zabranjuje nošenje marama ili komada odjeće sa ideološkim ili vjerskim konotacijama u osnovnim školama, a predložila ga je vladajuća krajnja desnica.

U zakonskom tekstu se ističe kako se zabrana odnosi na svaki komad odjeće s ideološkim ili vjerskim konotacijama koji pokriva glavu, prenosi Jutarnji list.

Predstavnici vladajuće koalicije, članovi krajnje desne Slobodarske stranke Austrije i Narodne stranke desnog centra, jasno su stavili do znanja da se zakon, uprkos opštem opisu, odnosi samo na muslimanske marame.

Ističu da se zabrana ne odnosi na kape koje nose dječaci Siki ili jevrejska kipa.

Portparolka Slobodarske stranke za edukaciju Vendelin Moelzer kaže da je zakon jasan signal protiv političkog islama, dok zastupnik Narodne stranke Rudolf Tašner tvrdi da je ova mjera neophodna kako se djevojke više ne bi pokoravale.

Službena muslimanska organizacija u Austriji IGGO, ranije je oštro osudila ovaj zakon nazvavši ga besramnom i diverzantskom taktikom. U svakom slučaju ističu kako će ovom mjerom biti pogođen zanemariv broj djevojčica.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
ShqipeMartin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Shqipe
Gost
Shqipe

Ovo nisu vjerska objeljezja. Ovo su kamikaze.

Martin
Gost
Martin

Normalna zemlja.

Send this to a friend