Evropa

U Češkoj ponestaje kapaciteta na intenzivnoj njezi

Foto: N1

Odjeljenja za intenzivnu njegu u Češkoj dostigla su maksimum kapaciteta, a broj zaraženih i dalje raste veoma brzo, objavilo je češko Ministarstvo zdravstva.

Češka je na svjetskom vrhu kada je riječ o novozaraženima na 100.000 stanovnika tokom 14 dana, a na drugom je mjestu, nakon Slovačke, po stopi umrlih, po podacima AFP-a.

Vlada, koja je uspjela da obuzda širenje virusa u prvom talasu na proljeće 2020. godine, bori se od tada sa novim talasom epidemije korona virusa, prenosi N1.

“Na pragu smo da nam ponestane kapaciteta na intenzivnoj njezi”, rekao je novinarima zamjenik ministra zdravstva Vladimir Černi, izrazivši žaljenje zbog nedovoljno kvalifikovanih zdravstvenih radnika.

Zemlja je prijavila više od 1,16 miliona zaraženih i više od 19.500 umrlih od početka pandemije. Prema mišljenju zamjenika ministra, vlada bi trebalo da zatraži od Njemačke da primi češke pacijente, u prvom redu iz teško pogođenih regija na zapadu zemlje.

Prije dvije nedjelje ministar zdravstva Jan Blatni bio je kritikovan, jer je odbio njemačku ponudu da rastereti prepunu bolnicu u Čebu, na krajnjem zapadu zemlje. Vlada je naredila građanima da nose maske FFP2 ili bolje, ili dvije obične maske jednu preko druge, u javnim prostorima, uključujući prodavnice i autobuske stanice, od idućeg četvrtka.

Od početka mjeseca u izolaciju su stavljena tri jako pogođena okruga. Restorani, bioskopi, pozorišta i većina prodavnica zatvoreni su, kao i škole, osim vrtića i prva dva razreda osnovne škole.

Send this to a friend