Evropa

U Francuskoj ministar dao ostavku usred radijske emisije

Francuski ministar ekologije Nikola Ilo dao je danas ostavku i to u u radijskoj emisiji Frans enter.

Kako je istakao, još nije o svojoj odluci zvanično obavijestio ni premijera Eduara Filipa, ni predsjednika Emanuela Makrona.

Ilo je rekao i da zna da to nije po protokolu, ali da je strahovao da bi Makron i Filip opet pokušali da ga odvrate od ostavke.

On je naveo da odluku donosi zbog toga što se osjeća samim u vladi kada je u pitanju odlučivanje o pitanjima životne sredine.

Ministar je rekao da je njegova odluka rezultat “nagomilanog razočaranja” zbog neadekvatnih koraka u borbi protiv klimatskih promjena, odbrane biodiverziteta i rešavanja drugih prijetnji po životnu sredinu.

Pozitivno je govorio o odnosu i radu sa Makronom i Filipom tokom posljednjih 14 mjeseci, ali je rekao da vlada nije uspjela da postavi pitanja životne sredine kao prioritet i da su napravljeni samo “mali koraci”.

Bivši aktivista za zaštitu životne sredine zabilježio je pobjede za vrijeme ministarskog mandata poput odustajanja vlade od izgradnje aerodroma sjeverno od Nanta, ali i neuspjehe u oblasti nuklearne energije ili zbog upotrebe glifosata, sastojka herbicida za koji postoji sumnja da izaziva rak.

Send this to a friend