Evropa

U Francuskoj prošao vrhunac drugog talasa korone

Ilustracija

Vrhunac drugog talasa zaraze koronavirusom je nesumnjivo prošao u Francuskoj, objavile su danas zdravstvne vlasti i premijer je ocijenio vjerovatnim ponovno otvaranje nekih manjih prodavnica oko 1. decembra.

Iako izolacija nije ukinuta, kao što je juče rekao ministar zdravlja Oivije Veran, vlada radi na ublaženoj verziji zatvaranja koju će predsjednik Emanuel Makron predstaviti u utorak uveče.

Prema francuskoj Agenciji za javno zdravlje sadašnji rezultati dozvoljavaju da se konstatuje jasan pad svih indikatora, i to izrazitije u gradovima gdje je uveden policijski čas.

Agencija je ipak upozorila da treba ostati na oprezu jer prelazak vrhunca epidemije uopšte ne znači i njen kraj.

Policijski čas je počeo prvo da se uvodi 17. oktobra u nekoliko većih gradova kao što su Pariz, Lion i Marsej, a zatim nedelju dana kasnije u drugim gradovima kao na primjer u Nici. Cijela Francuska je ponovo zatvorena od 30. oktobra.

Od 9. do 15. novembra broj novooboljelih je opao za 40 odsto, hospitalizacija za 13 odsto i prijema u reanimaciju za devet odsto.

Broj umrlih od koronavirusa se izgleda stabilizuje prvi put posle više nedelja i iznosio je 3.756 umrlih od 9. do 15. novenbra u odnosu na 3.817 prethodne nedelje. Ukupni bilans je i dalje težak sa 47.127 umrlih, oko 400 umrlih dnevno.

Prvi put od početka drugog talasa broj hospitalizacija i prijema u reanimaciju pada od jedne do druge nedelje, navela je agencija.

Uprkos tom poboljšanju i dalje treba zadržati preventivne mjere dok se čeka nalaženje ljekova i dolazak vakcina.

Na tom planu predsjednik Naučnog saveta koji savjetuje vladu Žan-Fransoa Delfresi je rekao da “vidi svjetlost na kraju tunela” sa dolaskom vakcine protiv kovida-19.

U Parizu gradske vlasti navode da bi mogle da vakcinišu između 30 i 40 odsto stanovništva počevši od starijih od 65 godina i osjetljivijih osoba.

Što se tiče cirkulisanja virusa ono je i dalje jako, i ne može se očekivati “normalna” situacija za novogodišnje praznike, po oceni Delfresija.

U najboljem slučaju epidemija bi mogla da uspori na željeni nivo od 5.000 zaraženih dnevno, poslije Božića, negdje početkom januara, po njegovoj ocjeni.

U međuvremenu vlada će nastojati postepeno da popušta mjere, posebno prema nekim malim prodavnicama koje bi mogle ponovo da budu otvorene oko 1. decembra, prema premijeru Žan Kasteksu.

Među zatvorenim ustanovama pozorišta i bioskopi zatražili su danas da im se dozvoli otvaranje u decembru, uključujući uveče i čak u slučaju zadržavanja policijskog časa.

Send this to a friend