Evropa

U najbogatijoj evropskoj državi javni prevoz besplatan, svi zadovoljni

Foto: EPA

Ko živi u maloj evropskoj državi Luksemburgu već tri godine ima besplatan javni prevoz, piše euronews. Nije iznenađujuće da na treću godišnjicu naizgled vrlo skupe javne inicijative gotovo svi koji koriste tramvaje, autobuse i vozove u maloj državi EU kažu da su zadovoljni.

“Budući da je besplatan, lakše je brzo donijeti odluku, birati između javnog ili ličnog prevoza. To znači da je vrlo pozitivan za okolinu i praktičan,” rekao je muškarac čekajući tramvaj u gradu Luksemburgu.

Besplatan prevoz ima svoju cijenu

Biti bogat i imati mali broj stanovnika, naravno, pomaže. Ima samo oko 640.000 građana i svaki od njih, u smislu BDP-a po stanovniku, vrijedi oko 99.900 eura godišnje prema najnovijim podacima Svjetske banke iz 2021. Uporedite to s prosjekom svakog građanina u susjednoj Francuskoj sa samo 35.200 eura godišnje.

Kao što ste možda pogodili, besplatan prevoz ima svoju cijenu – u konačnici ga finansira novac poreskih obveznika. No, to ga čini pravednijim, objašnjava ministar mobilnosti i javnih radova.

“U tome je veća pravednost jer oni koji plaćaju mali porez ne plaćaju ništa ili vrlo malo u ovom sistemu, stvarno je besplatno. A oni koji plaćaju veći porez, očito, imaju cijenu koja je možda malo viša”, rekao je François Bausch.

Luksemburg ga takođe promoviše kao način borbe protiv zagađenja i klimatskih promjena navodeći ljude da iz vozila pređu u vozove i autobuse.

“Manje je kontrolora, manje je gnjavaže”

Ali za sada su automobili još uvijek najbolji, iako neki Luksemburžani već smatraju besplatnim prevozom pravom, a ne velikodušnim darom vlade.

“To omogućuje svim stanovnicima pograničnih područja, posebno onima iz Belgije, Njemačke i Francuske, jednostavno putovanje. A uz to je i dobar oblik slobode. Ovoga nema u Francuskoj. Manje je kontrolora, manje je gnjavaže”, rekla je još jedna Luksemburžanka.

11

avatar
1000
10
1
0
 
11
vesko nkIdejaVeroJokoDavor
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vesko nk
Gost
vesko nk

E kad je Mugoša govorio o tramvajima ali ko pametnoga da sluša.Da zborio je i o tunelu kroz Goricu ali nema pameti pa sad sa jedne strane Gorice do druge gužve zagađenja ludilo u špicevima .

Ideja
Gost
Ideja

Krivokapic reče ne tako davno da ćemo sa njim i Bratićkom biti Luxemburg. Sve je to od lošeg vina. Brzo su ga prekrečili.

Vero
Gost
Vero

Najbogatija Evropska drzava je Njemacka…luksemburg ima stanovnika ko crna gora, i oko 40 puta su siromasniji od njemacke! (Ukupno, ne po glavi stanovnika)

Davor
Gost
Davor

Nemaju spc….

Mongro
Gost
Mongro

Jesu li osveštali tramvaje? Nijesu? E ne valja im posao!

Blagoš,blagoš
Gost
Blagoš,blagoš

Isto kao mi! Isti broj stanovnika, isto besplatan prevoz, ista zarada po glavi stanovnika!

Ljudi
Gost
Ljudi

Ako budu išli ka pravednoj državi možda završe u komunizmu,pa onda nas na Balkanu počnu da uče kako je to najbolji mogući sistem koji je čovjek ikada smislio.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Isti broj stanovnika , još da imaju more ka mi gdje bi im bio kraj. Poslaćemo vam ove naše stručnjake (političare) za 3 mjeseca će te biti gori od nas

Joko
Gost
Joko

Pogledaj sa kojim se zemljama oni granice, a vidi nas…

Podgorica🇷🇸
Gost
Podgorica🇷🇸

Idemo ka tome sa novim predsjednikom!

Heh
Gost
Heh

Sirotinja… Mi imamo trajekte besplatne narodne.

Send this to a friend