Evropa

U Njemačkoj od danas olakšice za vakcinisane

Foto: Twitter

U Njemačkoj je danas na snagu stupila odredba po kojoj su vaksinisani i oni koji su preboljeli koronavirus oslobođeni nekih mjera borbe protiv pandemije.

Za vakcinisane i one koji su preboljeli koronavirus tako više ne vrijede ograničenja kontakata u privatnom sektoru. Za ovu grupu građana ne važe ni noćna ograničenja kretanja koja su uvedena u područjima sa sedmodnevnom incidencijom iznad 100.

Vakcinisani i oni koji su preboljeli koronavirus isto tako neće biti obvezni stupiti u karantin nakon povratka iz inostranstva. Izuzetak su oni koji se vraćaju iz područja s tzv. virusnim varijantama.

Oni su isto tako oslobođeni obveze testiranja kod uslužnih djelatnosti koje traže test poput nekih trgovina ili frizera. Isto će vrijediti i za terase ugostiteljskih objekata kada nastupi najavljeno otvaranje.

Ostale mjere poput nošenja maski ili održavanja razmaka ostaju na snazi i za ovu skupinu.

Kao potpuno vakcinisani oni kod kojih je od posljednje primljene doze vakcine prošlo najmanje dvije sedmice.

Prema podacima državnog epidemiološkog instituta Robert Koch kod osoba koje su primile obje vakcine postoji manja šansa da će zaraziti druge nego kod onih koji predoče svježi negativni test na koronavirus.

Do petka je u Njemačkoj obje vkacine primilo 7,6 milions građana (9,1 posto) pri čemu se uglavnom radi o starijim građanima koji su se nalazili u prioritetnim grupama.

 

Send this to a friend