Evropa

U razbijanju protesta u Berlinu povrijeđeno 18 policajaca

Ilustracija

Ukupno 18 policajaca povrijeđeno je u rastjerivanju demonstranata u Berlinu nakon što je policija prekinula veliki skup protiv mjera uvedenih radi suzbijanja korona virusa, održan uprkos porastu broja novozaraženih, objavila je policija u nedjelju.

Kako je prenijela Hina, pozivajući se na dpa, trojica policajaca primljena su u bolnicu.

Organizatori skupa održanog u subotu nijesu se pobrinuli da se slijede sigurnosne smjernice, rekao je policijski glasnogovornik za dpa.

Policija je prekinula događaj kojem je prisustvovalo oko 20.000 ljudi. Kad se neki od prisutnih nisu pomjerili, policija je rekla da čine prekršaje što je izazvalo viku demonstranata.

Policajci su udaljili sa pozornice nekoliko organizatora, na opštu galamu okupljenih i primijenila silu kada jedna osoba nije htjela da posluša naređenje.

Međutim, istrajna grupa ostala je ispred bine, a neke su policajci odveli ili prisilno uklonili s mjesta događaja.

Policija kaže da je oko 17.000 ljudi učestvovalo u šetnji kroz gradsko središte koja je završila kod Brandenburške kapije.

Organizatori tvrde da se okupilo 1,3 miliona ljudi.

Policija kaže da je rasporedila 1.100 pripadnika čuvara reda u subotu da nadgledaju događaj te da rastjeraju demonstrante.

Najavljeno je podizanje tužbe protiv organizatora skupa koji se nisu držali bezbednosnih propisa.

Malo je okupljenih nosilo maske i pridržavalo se fizičke distance, tvrdi policija.

Demonstranti su koračali kroz grad pozivajući na “slobodu” i “otpor” te uzvikivali da je “Pandemija korona virusa najveća teorija zavjere.

Nekoliko političara je iskazalo nerazumijevanje za održavanje protesta i ukazalo na trenutnu nepovoljnu epidemiološku situaciju u Njemačkoj.

“Hiljade COVID-idiota stvaraju u Berlinu drugi talas – bez maski, bez razmaka. Oni ne samo da time ugrožavaju naše zdravlje nego i naše uspjehe u borbi protiv pandemije, a time i borbe za ponovno oživljavanje privrede, obrazovanja i društva uopšte. Potpuno neodgovorno”, poručila je preko Twittera Saskia Esken, predsjednica vladajuće Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD).

“Ponovo imamo više od 1.000 novih zaraza u Berlinu dnevno a oni protestuju protiv mjera? Moramo stati na kraj toj opasnoj gluposti“, poručio je preko Twittera demohrišćanski političar iz savezne pokrajine Brandenburg Jan Redmann.

U protekla 24 sata zabilježenoo je 955 novozaraženih, prema podacima instituta Robert Koch (RKI), nacionalnog centra za kontrolu bolesti, u subotu.

Broj umrlih povećan je na 9.148.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
Narcis ZgubidanbonacaPre svega čovekNjegoš
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

A mi naše huligne nesmijemo ni mrko pogledat,odma evropa raguje,i nevladine bukadžije?!

bonaca
Gost
bonaca

Zanimljivo kako oni ne znaju za EU vrijednosti i kod njih se ne protestvuje mirno i dostojanstveno!?

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Ineresantno, nešto mi je ovo poznato, kao da je to već bilo negde gde je policija osuđena za sprovođenje nasilja nad narodom.

Njegoš
Gost
Njegoš

Što veli urednik bild-a, imaju li građani Njemačke kakvih prava 😂😂😂😂

Send this to a friend