Evropa

U sjedištu Noćnih vukova u Češkoj pronađeni tenkovi: Trebaju im za muzej

Samo 70 kilometara od Bratislave, u malom mjestu Dolna Krupa, smjestilo se sjedište ruskog motociklističkog kluba “Noćni vukovi”.

Taj klub poznat je po svojim vezama sa Kremljom i direktno sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a “proslavili” su se svojom vrlo aktivnom ulogom u ratu u Ukrajini i okupaciji Krima. Zbog pomaganja proruskim separatistima na istoku Ukrajine na kraju su došli na “crnu listu” Sjedinjenih Američkih Država, a njihovom vođi Aleksandru Zaldostanovu zabranjen je ulaz u nekolicinu zemalja.

Upravo zbog svega nabrojanog pomalo je nevjerovatno da su “Noćni vukovi” usred Europske unije otvorili svoje “evropsko sedište”, kako oni to zovu. Međutim, protekle nedelje novinari Radija Slobodna Evropa iznad tog sjedišta vinuli su dron u nebo i imali su šta i da vide. Umjesto motora, snimljeni su brojni tenkovi i oklopna vozila što je u Slovačkoj izazvalo žučne reakcije.

Slovački ministar spoljnih poslova Peter Susko u telefonskom razgovoru za “Bi-Bi-Si” rekao je da se motre aktivnosti u Dolnoj Krupi.

“Mislimo da je njihov uticaj izrazito štetan, ti ljudi pokušavaju da falsifikuju istoriju. Njihova razmišljanja su kontroverzna, oni smatraju da je Krim bio i ostao ruski, da je Staljin veliki junak, a da je NATO zločinačka organizacija… “, rekao je Susko.

“Noćni vukovi” su se u Slovačku doselili kod Jozefa Hambaleka, inače vođe slovačke nacionalističke grupacije NV Europa. On je vlasnik nekadašnje farme svinja u čije hangare su se naselili Rusi i njihovi pridruženi članovi. Novinari su pokušali da razgovaraju sa ekscentričnim Hambalekom, ali to se nije dobro završilo…

“Izvadiću pištolj”, urlikao je na novinare Hambalek.

Kad su ruski bajkeri upitani što će im tenkovi i vojna vozila u motociklističkom klubu, odgovor je bio prilično očekivan.

“Ovdje ćemo da napravimo muzej posvećen Drugom svjetskom ratu”,  dodao je on.

U svakom slučaju, Slovaci su se našli u problemima. Predsjednik Andrej Kiska je javno prozvao Vukove “produženom rukom režima koji je bio involviran u okupaciju susjedne zemlje”, a ministar Susko ne zna kako da ih sada potjera iz zemlje.

“Slušajte, oni tvrde da su običan klub. Nisu vladina organizacija tako da ne možemo intervenisati kod ruske ambasade”, rekao je Susko naglasivši da je svjestan da su ovi tzv. bajkeri sigurnosna prijetnja za Slovačku.

O cijelom skandalu oglasio se i Zaldostanov. Doduše, njegove riječi prenio je njegov slovački prijatelj Hambalek.

“Slovaci moraju da odaju počast junacima koji su oslobodili svijet od fašizma, tako da je izgradnja muzeja posvećenog Drugom svetskom ratu logična, poželjna i legitimna. Liberalni zapadni mediji, zaraženi rusofobijom i antisovjetskim predrasudama, odmah u startu su napali ovaj istorijski muzej koji naši entuzijasti mukotrpno grade”, rekao je.

7 Komentara na "U sjedištu Noćnih vukova u Češkoj pronađeni tenkovi: Trebaju im za muzej"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend