Evropa

Udarac Salvinijevom pohodu na mjesto premijera

Salvini

Odlukom italijanskog Senata da se do sljedeće nedjelje odloži rasprava o krizi u vladi, lider ekstremno desničarske Lige  pretrpio je poraz u pokušaju da se brzo raspišu vanredni izbori kojim bi iskoristio rast svoje popularnosti i došao do premijerske pozicije, pišu svjetski mediji.

Odlaganje

Italijanski Senat odlučio je u utorak da za sljedeću nedjelju odloži debatu o krizi u vladi, osujetivši zahtjev zamenika premijera i ministra unutrašnjih poslova Salvinija da se brzo raspišu novi izbori, ističe Rojters (Reuters).

Salvini je prošle nedjelje objavio kraj vladajuće koalicije s antiestablišmentskim Pokretom pet zvijezdica, nastojeći da iskoristi rast svoje popularnosti izazivanjem novih izbora koji bi mu mogli donijeti funkciju premijera, ukazuje Rojters uz ocjenu da on dominira italijanskom politikom posljednjih godinu dana konstantnom kampanjom, popularnim mjerama protiv ilegalne imigracije i imidžom čovjeka iz naroda.

Salvinijevi planovi, dodaje agencija, ne idu glatko pošto Pet zvijezdica i stranke lijevog centra u parlamentu traže način da se izbjegnu izbori skoro četiri godine prije roka. Liga je tražila glasanje o nepovjerenju vladi, ali je Senat odbacio da se to tome raspravlja u srijedu i umjesto toga odlučio da premijer Đuzepe Konte u gornjem domu o krizi govori 20. avgusta.

Lider Lige je, ipak, neočekivano prihvatio zahtjev Pet zvijezdica da se glasa o značajnoj mjeri smanjivanja broja poslanika sa 945 na 600, pod uslovom da poslije budu održani parlamentarni izbori. Iako bi usvajanje i sprovođenje zakona o smanjenju broja poslanika mogli odložiti izbore, Salvini je rekao novinarima da bi oni i dalje mogli biti održani u oktobru.

Riječ predsjednika

Poslije rasplamsavanja krize vlade, važnu riječ može imati italijanski predsjednik Serđo Matarela, ukazuje britanski Gardijan (The Guardian).

Očajničkom pokušaju Lige, kako piše list, da vanrednim izborima okonča problematičnu koaliciju s Pet zvijezdica i kapitalizuje rast svoje popularnost, usprotivili su se senatori tog pokreta, Demokratske partije s lijevog centra i drugih stranaka.

Salvini strahuje od potencijalnog saveza Demokratske partije i Pet zvijezdica koji bi mogli sastaviti privremenu vladu da se usvoji budžet za 2020. uz odlaganje izbora do sljedeće godine, za šta se, dodaje Gardian, zalaže bivši premijer iz Demokratske partije Mateo Renci, mada to odbija sadašnji lider te stranke Nikola Zingareti, kao i lider Pet zvijezdica i zamjenik premijera Luiđi di Majo.

Ako Konte izgubi povjerenje na glasanju 20. avgusta, predsjednik raspušta vladu poslije čega slijede izbori u roku od 45 do 70 dana, mada Matarela ima mogućnosti i da postavi tehničku vladu. Većina polaže nadu da će Matarela, koji je trenutno na odmoru na ostrvu Sardinija, razjasniti situaciju, ali prema izvještajima vjerovatno neće podržati vladu Pet zvijezdica i Demokratske partije.

Prema rezultatima ankete objavljene u ponedjeljak, Liga među potencijalnim glasačima ima podršku od 38 odsto, Demokratska partija 23 odsto i Pet zvijezdica 16,5 odsto. Stranka Braća Italije s neofašističkim poreklom i potencijalni partner Lige je na osam odsto, a Forca Italia (Forza Italia) bivšeg premijera Silvija Berluskonija, još jednog saveznika Lige, na 6,5 odsto.

Salvinijev poraz

Salvini je pretrpio poraz u planovima za prijevremene izbore i put do jesenjih izbora sada djeluje manje izvjesno, budući da saradnja Pet zvijezdica i Demokratske partije u utorak sugeriše da se alternativna većina za vladu može naći, ocjenjuje Fajnenšl tajms.

Bivši premijer Renci je rekao da je Salvini “otkrio da je u manjini” i da “mora podnijeti ostavku i vratit se svom mohitu”, povodom Salvinijeve prakse da vodi kampanju na plažama, piše list, ali i ističe da je velika prepreka saveza Demokratske partije i Pet zvijezdica upravo sam Renci koji je morao da podnese ostavku 2016, pošto je na referendumu propao njegov prijedlog reformi.

Dok je Renci predložio savez s Pet zvijezdica za prelaznu vladu koja bi usvojila budžet s ključnim rezovima u potrošnji, čime bi se izbjeglo automatsko povećenje poreza na dodatu vrijednost, drugi istaknuti članovi Demokratske partije pozvali su na ambiciozniji savez s Pet zvijezdica koji bi trajao do kraja sadašnjeg saziva parlamenta umjesto nekoliko mjeseci, ukazuje britanski list.

Analitičari kažu da u teoriji postoji alternativna većina za vladu, ali da je Demokratska partija podjeljena po pitanju prijevremenih izbora, pošto Renci želi da se vrati u centar politike postavljajući sebe kao protivnika Salvinija, dok Zingareti želi nove izbore i da reorganizuje partiju, ističe Fajnenšl tajms. S druge strane, Di Majo je rekao ne želi da “sjedne s Rencijem”, ali nije isključio saradnju s krilom demokrata koje predvodi Zingareti.

Salvini je pokašao da preduprijedi savez protiv njega prije glasanja, nudeći pomirenje “prijateljima iz Pet zvijezdica” i najavljujući da će Liga podržati glasanje o smanjenju broja poslanika prije izbora. Di Majo je prihvatio ustupak, ali je rekao da “više voli prijatelje koji su odani”. Uz to, kako piše Fajnenšl tajms, Salvini se suočio s dodatnim udarcem kada je Forca Italia odbila da ide u predizborni savez s Ligom, navodeći da želi da zadrži svoj identitet.

Haos i po italijanskim standardima

Italija je ušla u krizu i haos, čak i po italijanskim standardima, pošto je Salvini odlučio da obori vladu, ali još nije našao način kako da to uradi, piše Politiko (Politico), uz ocjenu da i pored najave šefa Lige o raskidu vladajuće koalicije, vlada ne samo da postoji, već bi mogla potrajati neko vrijeme.

Mnogi su očekivali da lider Lige povuče svoje ministre iz vlade, čime bi glasanje o nepovjerenju moglo biti izlišno i što bi ubrzalo raspisivanje izbora, ali on to nije uradio, i, štaviše, rekao da se slaže s Pet zvijezdica da ne treba održati izbore dok se ne usvoji zakon koji bi smanjio broj poslanika u oba doma, podvlači portal i dodaje da bi takva ustavna reforma održala vladu duže vrijeme pošto je riječ o dugom procesu, pri čemu je možda potreban i referendum.

Dok su analitičari zbunjeni zašto je Salvini tražio kraj vlade a onda podržao reformu koja bi mogla da je održi, jedan od zvaničnika Lige je rekao da se Salvini “preračunao…shvatio je da je napravio grešku i pokušava da je ispravi”. Salvini negira da želi odlaganje izbora i tvrdi da parlament može da odobri ustavnu reformu koja bi se sprovela u sljedećem sazivu, ali, kako ističe Politiko, predsjednik Materela ima posljednju riječ u raspisivanju izbora i mogao bi da se ne složi sa Salvinijem.

Razvoj u utorak je posljednji preokret u krizi koja je imala već dovoljno zaokreta, trikova i zavjera, ocjenjuje Politiko i ističe da mnogi od glavnih aktera rade suprotno od onog što govore. Salvini je dugo tvrdio da će vlada trajati najmanje pet godina. Renci se kao lider Demokratske partije protivio dogovoru s Pet zvjezdica, a sada traži savez s tim pokretom.

S druge strane, dodaje Politiko, osnivač tog pokreta komičar Bepe Grilo, koji je bio jedan od glavnih sponzora koalicije sa Salvinijem i oštar kritičar Demokratske partije, Ligu je nazvao varvarima i djeluje otvoreno za dogovor s demokratama. Čak i po italijanskim standardima, to je previše, ocjenjuje Poltiko i citira dnevnik Stampa (La Stampa) koji je postavio pitanje da li će Italija uskoro vidjeti “najspektakularniji zaokret u istoriji”.

Populistička obećanja i strahovi na tržištima

Niz italijanskih vlada nije uspio da bitnije pokrene osmu svjetsku privredu, koja je i dalje manja nego prije globalne finansijske krize i to će pokušati i sljedeća vlada, vjerovatno na čelu s populistom Salvinijem koji obećava oštro smanjenje poreza i veću potrošnju, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Mada mnogi italijanski bizisnismeni podržavaju Salvinijev zahtjev da se smanje porezi i obnove oronuli putevi i pruge, povećanje budžetskog deficita je protivno pravilima EU o fiskalnoj disciplini, što, kako ističe američki list, povećava opasnost od sukoba s Briselom koji bi mogao uznemiriti tržište obveznica i povećati troškove zaduživanja italijanskih kompanija i domaćinstava.

Akcije italijanskih banaka pale su u petak poslije Salvinijeve najave glasanja o nepovjerenju, što je naznaka nekoliko teških mjeseci za italijanska finansijska tržišta, ocjenjuje Volstrit džurnal i ukazuje da je razlika između prinosa na italijanske i njemačke 10-godišnje obveznice, što je važan indikator, imala najveće dnevno povećanje u više od godinu dana, budući da investitori traže veći profit na italijanske dugove.

Italijanske banke su posebno ranjive na produbljavanje političke krize imajući u vidu da su značajno izložene nacionalnom dugu, objašnjava njujorški list i dodaje da bi gubici u bilansima banaka u Italiji mogli smanjiti pozajmice kompanijama, što će otežeti privredni rast.

Finansijska tržista, ukazuje Volstrit džurnal, već su više puta bila zastrašena Salvinijevim planovima za deficit, kao i njegovim poigravanjem s idejom da se snabdjevačima u javnom sektoru plaća priznanicama o dugovanjima umjesto gotovinom, što bi, prema nekim evroskeptičnim italijanskim političarima, mogla biti osnova za paralelenu valutu i prvi korak ka izlasku Italije iz eurozone.

Send this to a friend