Evropa

Udarac za Orbana: Evropska unija izglasala pokretanje nuklearne opcije protiv Mađarske

Viktor Orban

Evropski parlament izglasao je danas početak aktivacije člana 7 Ugovora o EU protiv Mađarske zbog njene antimigrantske politike.

Kako javlja AP, europoslanici su odlučili da na taj način kazne Mađarsku zbog podrivanja vrijednosti Unije. Za pokretanje procedure aktivacije člana 7 glasalo je 448 poslanika, protiv je bilo 197, a uzdržano 48.

Glasanju je prethodila burna rasprava u EP.

Član 7, poznat i kao “nuklearna opcija” bi na kraju mogao da dovede do oduzimanja prava glasa optuženoj državi u svim institucijama EU. Prvi put je upotrijebljen u decembru i to protiv Poljske.

Ovaj potez bi mogao da dovede do uvođenja sankcija Mađarskoj.

Govoreći prethodnog dana u EP, premijer Mađarske Viktor Orban je rekao da se radi o “činu osvete” EU zbog odbijanja njegove zemlje da ispoštuje migrantske kvote i obezbijedi smještaj migrantima.

“Mađarska će zaštititi svoju granicu, zaustaviće ilegalnu migraciju i braniće svoja prava. Ako treba, usprotivićemo se i vama”, rekao je Orban poslanicima EU.

Poslije usvajanja u Evropskom parlamnentu odluka o suspenziji Mađarske naći će se pred Evropskim savjetom na glasanju.

Mađarska će u slučaju konačne potvrde kršenja EU principa i uvođenja sankcija od EU i dalje biti u dužnosti da poštuje obaveze koje proističu iz članstva u EU.

33 Komentara na "Udarac za Orbana: Evropska unija izglasala pokretanje nuklearne opcije protiv Mađarske"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend