Evropa

Uhapšeni francuski posmatrači izbora u Turskoj

Tri člana delegacije francuske Komunističke partije, među kojima je poslanica gornjeg doma parlament, Senata, Kristin Prino, uhapšena su danas u Agri u Turskoj gdje su bili upućeni kao posmatrači predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji se danas održavaju u toj zemlji.

>>>Prema prvim rezultatima Erdogan u vođstvu>>>

“Turske vlasti žele da uguše svaki glas koji ih osuđuje za masovnu prevaru koja je u trenutno u toku. Oni na Tviteru prenose informaciju da su članovi naše delegacije lažni posmatrači, navodno došli da manipulišu izborima”, navodi se u saopštenju francuskih komunista.

Dodaje se da su članovi partije uhapšeni kako bi im se onemogućila misija posmatrača.

Generalni sekretar Komunističke partije Pjer Loran izjavio je za radio Frans enfo (France Info) da su uhapšeni članovi u policijskoj stanici i dodao da ih je saslušao tužilac koji im je oduzeo pasoše i da se očekuje da će najvjerovatnije biti pušteni kada se zatvore birališta.

“Kristin Prino mi je javila da će do 17.00 po lokalnom vremenu biti u policijskoj stanici i da će posle biti poslati u hotel ali će imati i dalje policijski nadzor”, rekla je predsednica komunista u gornjem domu francuskog parlamenta Elijan Asasi.

Turska agencija Anadolija prenjela je da su pokrenute sudske procedure protiv deset stranaca optuženih za lažno predstavljanje da su međunarodni posmatrači izbora.

Među uhapšenima su pored Francuza i njemački i italijanski državljani.

Više od 56 miliona Turaka danas glasa za novog predsjednika i novi sastav parlamenta. Poslije izbora treba zvanično da stupi na snagu ustavna promjena prema kojoj Turska prelazi u predsjednički sistem vladanja, čime će šef države imati šira ovlašćenja.

1 Komentar na "Uhapšeni francuski posmatrači izbora u Turskoj"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend