Evropa

Haos i krv na ulicama Rusije

Ruska policija tokom jučerašnjeg dana uhapsila je više od 3.500 demonstranata koji su na protestima širom zemlje tražili oslobađanje iz zatvora opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Protesti u više desetina ruskih gradova, ponegdje i na temperaturi od minus 50 stepeni Celzijusa, pokazali su da je Navaljni, najveći protivnik Kremlja, proširio uticaj izvan političkih i kulturnih centara, Moskve i Sankt Peterburga, navodi Asošiejted pres.

Samo se u centru Moskve okupilo više od 40.000 ljudi koji su na taj način željeli da pruže podršku Navaljnom.

Prema podacima nevladine organizacije “OVD-INFO” najviše je uhapšeno u Moskvi i Sankt Peterburgu – 1.320, odnosno 490 osoba.

Većina puštena na slobodu

Većina pritvorenih koji su juče učestvovali u nedozvoljenom skupu u centru Moskve, oslobođena je iz policijskih uprava, izjavio je Aleksej Prjanišnjikov, koordinator u advokatskoj kancelariji koja nudi pravnu pomoć demonstrantima.

“Prema preliminarnim podacima, većina privedenih puštena je iz policijskog pritvora”, rekao je Prjanišnjikov, ne precizirajući koliko ih je ostalo u pritvoru, prenio je TASS.

SAD osudile postupanje sa demonstrantima

SAD najoštrije osuđuju upotrebu grubih taktika protiv demonstranata i novinara ovog vikenda u gradovima širom Rusije, saopštio je u subotu Stejt department.

“Stalni napori na suzbijanju prava Rusa na mirno okupljanje i slobodu izražavanja, hapšenje opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i suzbijanje protesta koji su usledili zabrinjavajuće ukazuju na dalja ograničenja civilnog društva i osnovnih sloboda”, navodi se u saopštenju.

Stejt department podsjeća da su prava Rusa na mirno okupljanje i učešće na slobodnim i poštenim izborima sadržani ne samo u ustavu zemlje, već, kako se navodi i u ruskim OEBS-ovim obavezama, Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i njenim međunarodnim obavezama prema Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravim.

SAD su ovim putem pozvale ruske vlasti da puste sve pritvorene zbog kršenja njihovih univerzalnih prava, kao i na trenutno i bezuslovno puštanje na slobodu Alekseja Navaljnog.

Stejt department je, takođe, pozvao Rusiju da u potpunosti sarađuje sa istragom međunarodne zajednice o navodnom trovanju Alekseja Navaljnog i “vjerodostojno objasni upotrebu hemijskog oružja na njenom tlu”.

“Sjedinjene Države će stati rame uz rame sa našim saveznicima i partnerima u odbrani ljudskih prava – bilo u Rusiji ili gdje god im prijeti opasnost”, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Članice Pusi Rajot benda udarile policajca automobilom

Dvije članice feminističkog pank rok benda Pusi Rajot, Marija Aljohina i Lusi Stajn, udarile su policajca automobilom u centru Moskve, dok su pripadnici zakona pokušavali da ih privedu, saopštio je policijski izvor agenciji TAS S.

“Tokom njihovog privođenja zbog učešća na nedozvoljenom skupu podrške blogeru Alekseju Navaljnog, ženske osobe su oborile policajca. Aktivistkinje su privedene i zadržane u policijskoj stanici”, dodao je izvor.

Advokat Aljohine je rekao za TAS S da su žene bile u Arbat policijskom odjeljenju, a suočavaju se sa optužbama za učešće u neodobrenom protestu.

Protiv njih nije podignuta istraga.

Akcije protesta održane su i u Berlinu, Minhenu, Pragu, Krakovu, Helsinkiju, Hagu, Beču, nizu gradova u SAD, Tel-Avivu Londonu, Tokiju, kao i u Podgorici i Herceg Novom.

Navaljni, najistaknutiji politički protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je 17. januara kada se iz Njemačke vratio u Moskvu, gdje je proveo pet mjeseci oporavljajući se od, kako se sumnja, trovanja nervnim agensima.

Navaljni je u decembru objavio snimak svog telefonskog razgovora za koji tvrdi da je obavio sa operativcem ruske obavještajne službe FSB koji ga je navodno otrovao u avgustu i potom to pokušao da zataška.

Opozicionar se predstavio kao bezbjednosni zvaničnik i naveo sagovornika da sa njim podijeli detalje o operaciji trovanja. Muškarac koji se čuje na snimku govori da je bio umiješan “u obradu” donjeg veša Navaljnog “kako ne bi bilo tragova” trovanja.

Ruska obavještajna služba FSB odbacila je taj snimak kao lažan.

7

avatar
1000
7
0
0
 
7
expert123GernsheimMarkisa1gostSjeverna Koreja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

U Rusiji nikad nije bilo demokratije. I partije koje postoje sve su pod kontrolom kremlja. Nije ni dozvoljeno drugacije misljenje osim zvanicnog. I po postuupanju policije i brutalnom premlacivanju demonstranata vidi se koliko je to nedemokratska zemlja. Ovim nasim apostolima Rusija i Putin su uzori demokratije.

Gernsheim
Gost
Gernsheim

Sve je kriv DPS i ovdje i u Ivangrad 😹

Markisa1
Gost
Markisa1

Kako ova policija bije. Dobro je sto nema tamo ovih predstavnika nebeskog naroda jer bi bilo d su ugroze i. Fuj

gost
Gost
gost

Rusko-srpska demokratija…

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Putin je vladar kojem se dive premijer i apostoli.

Kalifornija
Gost
Kalifornija

Ovako je policija u CG tukla svoj narod.

...
Gost
...

Izolovati Rusiju.

Send this to a friend