Evropa

Ukrajina optužuje Rusiju da stoji iza masovnog hakerskog napada

Ukrajina je nagovijestila da su ruske bezbjednosne službe bile uključene u pokretanje masovnog hakerskog napada koji je ove nedjelje pogodio kompjutere širom svijeta.

Ukrajinska bezbjednosna agencija SBU saopštila je da sličnosti između korišćenog softvera i ranijih sličnih napada na ukrajinske sisteme pokazuju da su u tome učestvovale ruske obavještajne službe.

Ukrajina je među najteže pogođenim zemljama hakerskim napadom započetim u utorak. Tada su kompjuterski sistemi vladinih agencija, energetskih kompanija, bankomata i supermarketa u toj zemlji napadnuti “rensomverom”, programom koji privremeno “zaključava” sisteme i podatke dok se autoru virusa ne plati otkup.

Ruske kompanije, među kojima je i državni naftni gigant Rosnjeft, takođe su saopštile da su bile meta hakerskog napada.

Odnosi između Rusije i Ukrajine drastično su pogoršani pošto je Moskva pripojila polustrvo Krim 2014. godine i podržala proruske pobunjenike na istoku Ukrajine koji ne priznaju vlast u Kijevu.

Hakerskim napadom najteže su pogođene Ukrajina i Rusija, ali su na meti bile i Velika Britanija, Njemačka, Italija, Francuska i SAD.

Napadom su pogođeni i kompjuteri u nuklearnoj centrali u Černobilju, a tehničari su morali da obustave mjerenje nivoa radijacije jer su prestali da rade operativni sistemi Vindouz (Windows) koji nadgledaju radioaktivnost.

Send this to a friend