Evropa

Ukrajina pred Međunarodnim sudom traži oslobađanje mornara

Ukrajina je danas pred Međunarodnim sudom za pomorsko pravo zatražila “hitno” oslobađanje 24 mornara koje je Rusija prošle godine uhapsila u blizini Kerčkog moreuza, optuživši Moskvu za “kršenje međunarodnog prava”.

“Svaki naredni dan pritvora pogoršava spor dvije strane. Ponašanje Rusije predstavlja kršenje međunarodnog prava”, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra spoljnih poslova Olena Zerka.

Odlazeći predsjednik Ukrajine Petro Porošenko obratio se tribunalu sa sjedištem u Hamburgu sa zahtjevom da se Ukrajini bez odlaganja vrate i tri broda ukrajinske ratne mornarice koje je Rusija zaplijenila u novembru 2018, a Moskva tvrdi da su ukrajinski brodovi ilegalno prešli rusku granicu.

Brodovi su zaplijenjeni nedaleko od Kerčkog moreuza, za Rusiju i Ukrajinu osjetljivog pomorskog puta koji povezuje Crno i Azovsko more istočno od Krima. Zerka je ocijenila da sud treba da naredi “hitno” oslobađanje 24 mornara poslije šest mjeseci pritvora. Ukrajinska delegacija tvrdi da ruske vlasti ne dozvoljavaju porodicama zatočenih mornara da ih posjete.

Kijev tvrdi da mornari moraju biti oslobođeni i prije završetka drugog procesa koji je Ukrajina pokrenula protiv Rusije, u kom pred Arbitražnim sudom u Hagu traži garancije pristupa pomorskim zonama u blizini Krima, odnosno u Crnom moru, Azovskom moru i Kerčkom moreuzu.

Rusija je odbila da se pojavi pred hamburškim tribunalom, za koji tvrdi da nema nadležnost da se bavi sukobima “vojne prirode”.

“Ukrajina ne djeluje u dobroj vjeri i pokušava da iskoristi rezultate svojih ilegalnih akata za unutrašnjepolitičke motive”, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova sredinom aprila.

Tada je ocijenjeno da Međunarodni sud za pomorsko pravo ne može da zamijeni krivični postupak koji je u Rusiji u toku, a Kijev je pozvan da se obrati Moskvi da bi se spor “bilateralno” riješio.

Send this to a friend