Evropa

Ukrajinska televizija optužena za finansiranje terorizma

Protiv ukrajinske televizije “Njuz 1” pokrenut je krivični postupak za finansiranje terorizma, saopštio je državni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko.

“Prema podacima koje su dobili Služba bezbjednosti Ukrajine i Državno tužilaštvo Ukrajine isti ljudi su zvanična lica kiparske ofšor kompanije “Njuz 1″ i jedne od ruskih banki koja je vršila vojne narudžbine za državu”, rekao je državni tužilac na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, misli se na dvije osobe koje se nalaze na čelu ofšor kompanije „Njuz 1“ i ruske banke.

Lucenko je dodao da će SBU voditi istragu po predmetu finansiranja terorizma.

Telemost “Treba da razgovaramo” između studija televizija “Rusija 1” u Moskvi i “Njuz 1” u Kijevu bio je planiran za 12. jul. Bilo je naglašeno da će se on održati bez političara i politike i da će to biti dijalog među narodima. Kijev je oštro kritikovao tu ideju, a protiv su bili i aktuelni i bivši predsjednik, Vrhovna rada, Ministarstvo spoljnih poslova i Savez novinara Ukrajine.

Sa druge strane, Moskva je inicijativu podržala.

“Bez obzira na sve političko-diplomatske turbulencije između dviju zemalja, komunikaciju naroda dvije zemlje niko nije otkazao”, prokomentarisao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov tu inicijativu.

Televizija “Njuz 1” je 8. jula saopštila da otkazuje video-konferenciju zbog pretnji fizičkim nasiljem ukrajinskim novinarima i njihovim porodicama.

Send this to a friend