Evropa

Zelenski: Dva PVO “patriot” bi odbili ruske trupe; Rusija protjerala britanskog vojnog atašea

Foto: AP

Rat u Ukrajini – 812. dan. Iz Moskve je saopšteno da je nad Krimom uništeno pet raketa dugog dometa. Generalštab ukrajinske vojske saopštio da su se neke jedinice na Kupjanskom pravcu pregrupisale prema Harkovu. Ambasadori zemalja članica EU saglasili se u načelu da još četiri ruska medija dodaju na listu sankcija. Moskva poručila da će ruske snage uništiti svu američku vojnu opremu koju dobija Ukrajina. Dešavanja pratite na CdM-u.

Rojters: G7 će podržati plan EU da koristi profit zamrznute ruske imovine za pomoć Kijevu

Ministri finansija Grupe sedam će na sastanku u Italiji sljedeće nedjelje podržati plan Evropske unije da koristi profit od zamrznute ruske imovine za pomoć ukrajinskim ratnim naporima, navodi zvaničnik italijanskog ministarstva finansija.

G7 je zamrznula finansijsku imovinu u vrijednosti od oko 300 milijardi dolara ubrzo nakon napada Moskve na Ukrajinu.

Od tada, Evropska unija i druge zemlje G7 raspravljaju o tome da li i kako koristiti sredstva za pomoć Ukrajini, piše Rojters.

G7 čine Sjedinjene Države, Japan, Njemačka, Francuska, Britanija, Italija i Kanada.

Si i Putin razgovarali o ratu u Ukrajini

Predsjednik Kine Si Đinping kaže da podržava sazivanje međunarodne mirovne konferencije koju prepoznaju Rusija i Ukrajina u odgovarajućem vremenu i sa jednakim učešćem i poštenom diskusom o svim opcijama, piše Sinhua.

Kineski medij navodi da predsjednik Rusije Vladimir Putin cijeni objektivanu, pravedanu i uravnoteženu poziciju Kine po pitanju Ukrajine.

Rusija pozdravlja Kinu da nastavi da igra i važnu i konstruktivnu ulogu u političkom rješavanju ukrajinskog pitanja.

Kijev: Rusija pojačava upotrebu dronova na frontu u Harkovu

Ukrajinska artiljerija na liniji fronta u Harkovu suočava se sa većom prijetnjom nego ikada od ruske flote dronova kamikaza “lancet”, navodi posada haubice koja se tamo bori.

“Dođe jedan, pa drugi, 10 minuta kasnije dolazi treći”, rekao je 21-godišnji komandir artiljerijske baterije 42. brigade koja je neprekidno pucala na odbiti novu ofanzivu Rusije u regionu tokom protekle nedjelje.

TASS: Ubijene četiri žene u ukrajinskom granatiranju Donjecka

Četiri žene su ubijene u ukrajinskom granatiranju grada Donjecka na istoku Ukrajine koji kontroliše Rusija, javila je novinska agencija TASS pozivajući se na lokalne vlasti.

NATO: Ruske trupe nemaju kapacitete za proboj u oblasti Harkova

Ruska vojska nema neophodan broj za postizanje strateškog prodora u regionu oko Harkova u istočnoj Ukrajini , izjavio je vrhovni komandant NATO-a za Evropu Kristofer Kavoli.

Kavoli je uvjeren da će ukrajinske snage zadržati svoje linije u regionu.

Rusija napreduje brže kada je u pitanju podizanje svojih industrijskih kapaciteta u sektoru odbrane nego Evropa i Severna Amerika, rekao je Rob Bauer, predsjednik vojnog komiteta NATO-a.

Moskva: Ruske trupe uništile ukrajinsko komandno mjesto u oblasti Harkova

Ruske trupe uništile su komandno mjesto ukrajinskih oružanih snaga u Harkovskoj oblasti na istoku Ukrajine, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Oružane snage Rusije su napadom iz operativno-taktičkog raketnog sistema “iskander” uništile komandno mjesto 302. protivvazdušne raketne brigade ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti, prenijela je agencija RIA Novosti.

Ruske jedinice grupe Sjever izvode aktivne vojne operacije u Harkovskoj oblasti i oslobodile su niz naselja od 12. maja.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su ukrajinske jedinice bile prinuđene da se prebace na, kako je naveo, “povoljnije pozicije” u toj oblasti, odnosno da se povuku.

MMF pokreće novu ukrajinsku misiju

Međunarodni monetarni fond započeće novu misiju u Ukrajini u narednim nedjeljama kako bi procijenio ekonomiju i učinak ratom razorene zemlje u okviru programa zajma od 15,6 milijardi dolara, izjavila je portparolka MMF-a Džuli Kozak.

Kozak je na redovnom brifingu za novinare rekla da će misija na sljedećoj reviziji kreditnog programa procijeniti najnovija ekonomska kretanja u Ukrajini i revidirati njen makroekonomski okvir i analizu održivosti duga zemlje.

Kijev: Novi zakon o mobilizaciji u Ukrajini stupa na snagu 18. maja

Portparol ukrajinske Državne granične službe Andrij Demčenko najavio je da će novi zakon o mobilizaciji stupiti na snagu u subotu.

Zakon podrazumijeva da će neke kategorije građana Ukrajine, pri prelasku granice, morati da imaju vojnu ispravu.

“Prema normama ukrajinskih zakona, u periodu mobilizacije, muški građani Ukrajine starosti od 18 do 60 godina su u obavezi da nose dokumenta o vojnoj registraciji zajedno sa ličnim dokumentima prilikom prelaska granice”, naveo je Demčenko, prenosi Unian.

Zakonom je predviđeno da su muškarci od 18 do 60 godina dužni da nose sa sobom vojnu ispravu (vojnu knjižicu ili uvjerenje o služenju vojnog roka) i da je pokažu na zahtjev policajca i graničnih službenika.

Policija takođe može dobiti informacije o konkretnom prestupniku od TCC, SBU ili obavještajnih agencija.

Kako je ranije saopšteno, uručenje poziva za mobilizaciju biće evidentirano u elektronskom registru vojnih obveznika.

Zelenski: Potrebna dva sistema “patriot”, tako Rusija neće moći da okupira Harkov

Potrebno nekoliko dodatnih PVO sistema “patriot” da bi se Harkov zaštitio od ruskih napada, kaže predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

“Situacija je veoma ozbiljna. Ne možemo sebi dozvoliti da izgubimo Harkov… Sve što nam treba su dva sistema `patriot`. Rusija neće moći da okupira Harkov ako ih imamo”, naglasio je Zelenski.

Danska sprema Ukrajini vojnu pomoć vrijednu 815 miliona dolara

Danska će poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini, prvenstveno PVO i artiljeriju, napisao je danski ministar odbrane Troels Lund Poulsen na X-u.

Vrijednost paketa je 5,6 milijardi danskih kruna ili 815,47 miliona dolara.

Rusija protjerala britanskog vojnog atašea

Rusija je danas protjerala vojnog atašea Velike Britanije Adrijana Koghila i dala mu rok od dvije nedjelje da napusti tu zemlju, prenijeli su mediji.

Ovaj potez Moskve je odgovor na to što je London protjerao ruskog atašea za odbranu ranije ovog mjeseca, zbog optužbi za špijunažu.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije se navodi da je predstavnik ambasade Velike Britanije pozvan na informativni razgovor kako bi mu bio saopšten “snažan protest u vezi sa neprijateljskom i neosnovanom odlukom” da se ruski ataše protjera iz Londona.

“Naglasili smo da ovaj korak smatramo politički motivisanom akcijom jasno rusofobične prirode, koja nanosi nepopravljivu štetu bilateralnim odnosima”, dodaje se u saopštenju.

Klimenko: Rusi na sjeveru zarobili civile pa ih pogubili

Ruske snage zarobljavaju ukrajinske civile i sprječavaju njihovu evakuaciju u sukobima zahvaćenom sjevernom dijelu grada Vovčanska u Harkovskoj oblasti, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

“Znamo za prve slučajeve pogubljenja civila, koje su smaknuli ruski vojnici”, objavio je Klimenko na svom Telegram kanalu.

Ukrajinsko ministarstvo obrane potvrdilo je jučerda su manje ruske jedinice ušle u sjeverne djelove grada, ali ih je ukrajinska vojska navodno spriječila da uspostave uporište. Vovčansk je strateški važan jer bi se njegovim padom Rusima otvorio put prema milionskom gradu Harkovu, drugom najvećem gradu Ukrajine, prenosi index.hr.

Medvedev: Oproštajna posjeta Zelenskog Harkovu

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev opisao je posjetu ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog Harkovu kao “oproštajnu posjetu”.

“Zelenski je posjetio Harkov. Snažan potez. Oproštajna posjeta”, napisao je Medvedev na svojm nalogu na “Vkontakte”.

Ranije ove sedmice, Zelenski je nazvao situaciju u Harkovskoj oblasti jednom od najintenzivnijih usred napredovanja ruskih trupa u tom pravcu.

Danska šalje novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 750 miliona eura

Danska će poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini, uključujući prvenstveno oružje za protivvazdušnu odbranu i artiljeriju, u vrijednosti od oko 5,6 milijardi danskih kruna (750 miliona evura), napisao je danas danski ministar odbrane Troels Lund Poulsen na platformi Iks (X).

“Svi saveznici treba da pruže veću vojnu podršku Ukrajini”, rekao je danski ministar odbrane na Samitu demokratije koji je održan u Kopenhagenu 14. maja kada se razgovaralo o vojnim potrebama Ukrajine.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče da u Ukrajini postoji najveći deficit oružja za protivvazdušnu odbranu i zatražio od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sa kojim se sastao, dvije Patriot PVO baterije za odbranu Harkova, prenio je Rojters.

On je rekao Blinkenu da su Ukrajini potrebne dvije PVO baterije za sjeveroistočni grad Harkov, koji je na meti ruskih vazdušnih napada.

Njemačka zamrznula 3,9 milijardi eura ruske imovine

Ministarstvo finansija Njemačke objavilo je kako je u toj evropskoj državi zamrznuto 3,9 milijardi eura ruske imovine, prenosi agencija Hina, pozivajući se na njemačku dpa.

Dodaje se kako ta imovina uključuje novac, dionice i jahte koje pripadaju sankcionisanim pojedincima, organizacijama ili kompanijama.

Vlada Njemačke je u junu prošle godine na poslaničko pitanje odgovorila da procjenjuje vrijednosti ruske zamrznute imovine na 5,2 milijarde eura.

Portparol je objasnila kako je iznos podložan tržišnim fluktuacijama, a na njega utiču i pojedinačna brisanja Evropske unije s popisa pojedinaca ili organizacija.

Zelenski: Moguć gubitak Harkova

Ukrajina bi mogla da izgubi Harkov ukoliko ne dobije dva raketna sistema protivvazdušne odbrane “patriota”, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Potrebna su nam dva sistema ‘patriota’. Situacija je veoma ozbiljna. Ne možemo priuštiti gubitak Harkova”, rekao je Zelenski u intervjuu za Ej-Bi-Si, prenosi Srna.

Zelenski je tokom sastanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom u utorak, 14. maja, zatražio još dva sistema “patriota” za odbranu Harkova, ali Blinken nije dao konkretan odgovor, podsjeća TASS.

Ukrajinski zvaničnici ranije su priznali da je situacija oko Harkova ozbiljna, ali su tvrdili da nema prijetnje od predaje grada.

Zelenski u Harkovu: Situacija teška, ali “uglavnom pod kontrolom”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovao je u grad Harkov usred ruske ofanzive na sjeveru istoimene oblasti.

Zelenski je na Telegramu objavio da je tamo imao sastanak sa komandantima vojske i opisao situaciju kao izuzetno tešku, iako “uopšteno pod kontrolom“.

Ruske snage započele operacije za zauzimanje sela Lipici u regionu Harkova

Ruske snage su na prilazima selu Lipci, u Harkovu i započele njegovo zauzimanje, javila je RIA Novosti, pozivajući se na lokalnog zvaničnika koga je postavila Moskva.

Ukrajinska vojska: Naše snage usporile napredovanje ruskih trupa u Harkovskoj oblasti

Ukrajinska vojska je saopštila da su njene odbrambene akcije primorale ruske trupe da smanje tempo ofanzive na sjeveru regiona Harkova.

Vojska je saopštila da je nastavila borbe u sjevernom dijelu grada Volčanska ističući da je “situacija pod kontrolom”.

FSB: Na Krimu uhapšeni ukrajinski agenti

Federalna služba bezbjednosti Rusije saopštila je da je uhapsila ukrajinske agente na Krimu i da je jedan od njih priznao da je prenio informacije o sistemima protivvazduhoplovne odbrane koji štite Krimski most, prenijela je RIA Novosti.

Šojgu: Ofanziva ruskih snaga na svim pravcima fronta

Novoimenovani sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Sergej Šojgu je napomenuo da ruske oružane snage sprovode ofanzivu u svim pravcima “u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini“, prenio je Tas.

Kako je dodao, u tu svrhu stvorene su određene rezerve u pogledu ljudi, opreme i municije.

Lokalne vlasti: Devetnaest povrijeđenih u napadu na Herson

U ruskim vazdušnim napadima u protekla 24 časa u Hersonskoj oblasti oštećeno je 12 višespratnica i 11 privatnih kuća, medicinske ustanove, vrtići, privatni automobili, a povrijeđeno je i 19 osoba, naveli su lokalni zvaničnici.

Oleksandr Prokudin, načelnik Hersonske oblasti naveo je i da su Mihailovka, Antonovka i Stanislav bili pod vatrom ruskih snaga.

Dodao je da je Herson bio napadnut bombama, prenosi Ukrinform.

“Ruska vojska gađala je stambene četvrti naseljenih centara regiona, a posebno je oštećeno 12 višespratnica i 11 privatnih kuća. Pogođene su obrazovne i medicinske ustanove, obdanište”, navode iz uktrajinske vojske.

Peskov: Mirovni samit u Švajcarskoj besmislen bez Rusije

Kremlj je saopštio da će planirani samit za koji se Švajcarska nada da će utrti put mirovnom procesu u Ukrajini biti besmislen bez učešća Rusije.

“Bez Rusije, razgovor o bezbjednosnim pitanjima koja nas zanimaju apsolutno je besmislen“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi ruska državna novinska agencija Tas.

“Najvjerovatnije će to biti samo prazna skolastika bez izgleda da dobijemo bar neki opipljivi rezultat“, rekao je Peskov.

Švajcarska je u srijedu saopštila da se desetine zemalja prijavilo za učešće na mirovnom samitu za Ukrajinu u junu.

Moskva: Rakete dugog dometa uništene nad Krimom

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njene PVO jedinice rano jutros uništile pet dalekometnih raketa poznatih kao ATACMS. Te raketne sisteme su SAD isporučile Ukrajini.

Načelnik Krima postavljen od strane Rusije Mihail Razvožajev rekao je da niko nije povrijeđen, ali da je nekoliko stambenih kuća i automobila oštećeno.

Zelenski otkazao posjete

Zbog situacije u Harkovskoj oblasti, gdje ruske snage potiskuju ukrajinsku vojsku, predsjednik Volodimir Zelenski otkazao je najavljene posjete Španiji i Portugaliji.

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da su se neke jedinice na Kupjanksom pravcu pregrupisale prema Harkovu.

Kijev je posjetio američki državni sekretar Entoni Blinken i poručio da SAD ne ohrabruju Ukrajinu da mete u Rusiji gađa oružjem koje je stiglo iz Amerike, ali da vjeruje da Kijev sam treba da donosi odluke.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, pak, poručila je da će ruske snage uništiti svu američku vojnu opremu koju dobija Ukrajina.

Ambasadori zemalja članica EU saglasili su u načelu da četiri ruska medija – Glas Evrope, Ria Novosti, Izvestija i Rusku gazetu – dodaju na listu sankcija zbog, kako kažu, širenja propagande, potvrdila je na platformi X komesarka EU za vrijednosti i transparentnost Vera Jurova.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
DokvonsokTihi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tihi
Gost
Tihi

Znači Kupjansk je pao, to je sad pregrupisanje za odbranu Harkova, to je sledeće na žalost. A jedan podatak koi je bitan, ljudi u Harkovu su 80% Rusi tako da je ovaj bratoubilački rat i bez Harkova grada prešao sve granice ne ljuckosti.

Dokvonsok
Gost
Dokvonsok

Sto ce Rusi u Ukrajinu?Nikome nije jasno! I evo 2-3 hodine ne mogu prodrijet dublje i opet se koprcaju— i smesnoni tragicno!

Send this to a friend