Evropa

Ukrajinski piloti: Bajraktari su u Donbasu beskorisni, dajte nam F-16

Ilustracija
Ilustracija

Mnogobrojni ruski protivvazdušni i odbrambeni sistemi u istočnoj Ukrajini sve više ograničavaju efikasnost ukrajinskih bespilotnih letjelica, potkopavajući važnu ukrajinsku sposobnost u ratu, piše američki Institut za proučavanje rata.

Džek Detsč iz časopisa Foreign Policy citirao je nekoliko anonimnih ukrajinskih zvaničnika i vojnog osoblja koji tvrde da su ukrajinske snage uglavnom zaustavile korišćenje turskih bespilotnih letjelica Bajraktar, koje su se sa velikim učinkom koristile ranije u ratu, a sve zbog poboljšanja ruskih sposobnosti protivvazdušne odbrane.

Takođe, ukrajinski zvaničnici su navodno sve više zabrinuti da bi i američki dronovi Gray Eagle, za koje se pričalo da bi SAD mogao da ih donira Kijevu, takođe bili lake mete za ruske sisteme protivvazdušne odbrane iznad Donbasa, prenosi Jutarnji list.

O tome su javno govorili i dva ukrajinska pilota koji su ‘otvorili dušu’ za War Zone. I oni su priznali da su turski Bajraktari praktično beskorisni kada se suoče sa sve snažnijom ruskom protivvazdušnom odbranom. Jasno su stavili do znanja da su više zainteresovani za bilo kakav plan, da budu trenirani na modernijim zapadnim borbenim avionima, poput F-16 američke proizvodnje.

Čini se da njihovi komentari upućuju na širu raspravu koja je sada u toku između pilota i višeg vođstva o prioritetima kada je u pitanju jačanje ukrajinskih vazdušnih snaga.

Ukrajinske snage su navodno smanjile operacije na 20 do 30 letova dnevno i suočavaju se sa nedostatkom raspoloživih aviona za aktivne pilote.

Ruske snage vjerovatno daju prednost raspoređivanju protivvazdušne odbrane u istočnoj Ukrajini kako bi anulirali operacije ukrajinskih letjelica i zaštitili topničke sisteme na koje se ruske snage oslanjaju kako bi ostvarile napredak, piše Institut za proučavanje rata.

Međutim, ukrajinske vazdušne snage i naoružane bespilotne letjelice i dalje su aktivni na drugim delovima bojnog polja, pa su tako sproveli nekoliko uspješnih napada na ciljeve u Hersonskoj oblasti prošle nedjelje.

Tags

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Bozo Becaracokle
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bozo Becarac
Gost
Bozo Becarac

To ce vam bas pomoci ahahha
Stize vam tamo s500 legendice pa ti salji ljude u uzaludnu smrt po nalogu svojih gospodara.

okle
Gost
okle

Pa kad im i taj bude padao onda ce traziti F-22 raptor 🙂 Kako stvari stoje, zapad ce potrositi svo naoruzanje na Ukrajinu , a Ruse nece metar pomjerit.

Send this to a friend