Evropa

Umjetnici Putinu: Hitno omogućiti Navaljnom medicinsku njegu

Foto: Twitter

Oko 70 umjetnika, pisaca i glumaca pozvalo je danas ruskog predsjednika Vladimira Putina da omogući hitno pružanje medicinske njege opozicionom lideru Alekseju Navaljnom, koji u zatvoru štrajkuje glađu.

Potpisnici su naveli da se stanje Navaljnog “brzo pogoršava i zahtijeva hitnu medicinsku njegu”.

“Apelujemo na vas, gospodine predsjedniče, da osigurate da gospodin Navaljni neodložno primi kompetentne medicinske savjete i tretman koji mu je hitno potreban – i na koji ima pravo kao i svaki ruski građanin”, navodi se u tekstu.

Među potpisnicima apela objavljenog na sajtu francuskog Monda su i dobitnici Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič, Salman Rušdi i Džon Kuci, pisci Džoan Rouling i Arundati Roj, kao i glumci Džad Lou i Vanesa Redgrejv.

Navaljni od 31. marta štrajkuje glađu zbog loših uslova u zatvoru i optužuje upravu zatvora da mu ne dozvoljava pristup ljekovima za diskus herniju.

Navaljni je prošle godine preživio trovanje zbog kog je neko vrijeme bio u komi. On optužuje ruske vlasti i službe bezbjednosti da su ga otrovali, što oni negiraju.

Uhapšen je u januaru, kada se vratio iz Njemačke gdje je bio na liječenju, i osuđen na dvije i po godine zatvora po optužbama za prevaru. Navaljni tvrdi da su te optužbe politički motivisane.

Send this to a friend