Evropa

Unuk komandanta Aušvica kaže da su poštovaoci njegovog djeda moroni

Kada pogledam svijet danas, sa žaljenjem mogu da konstatujem da ništa nismo naučili iz prošlosti i da je krajnje vrijeme za djelovanje, jer ultradesničarske snage jačaju širom Evrope, upozorava unuk ozloglašenog komandanta Aušvica Rudolfa Hesa, Rajner.

Istorija nacizma pamti dva Rudolfa Hesa. Jedan je bio Rudolf Hes (Rudolf Hess) Hitlerova “desna ruka”, dok je u istoriju zločina upisan i Rudolf Hes (Rudolf Höss) kao čovjek koji je najduže komandovao zloglasnim Aušvicom. Rajner je unuk ovog drugog.

“Za današnje neonaciste i desničare, poštovaoce lika i djela moga djeda, mogu samo da kažem da su moroni. Kako drugačije nazvati obožavaoce jednog koljača”, rekao je Hes u intervjuu za Danas.

Rajner je suprotnost onoga što je bio njegov djed i jedan je od vodećih boraca za pravdu za žrtve Drugog svjetskog rata.

Porodica je, piše Danas, od Rajnera dugo krila ko mu je djed, sazanao je kada je postao tinejdžer. Sa 15 godima pobjegao je od kuće, jer nije mogao da se pomiri sa tim, kao ni sa činjenicom da su njegovi najbliži negirali Holokaust.

Sa 39 godina doživio je srčani udar i pao u komu. Napokon što se oporavio počeo je da se bavi istraživanjem nacističkih zločina. Na čelu je organizacije “Footsteps team” koja okuplja potomke nacista koji su se suočili sa zločinima predaka.

Govoreći o bremenu koje nosi, ističe da mu u početku nije bilo lako, posebno zbog toga što je u porodici djed bio hvaljen i veličan.

“Moja baba nije smatrala da je djed išta kriv, niti je mislila da je to što je učinio zločin. Ali to je bilo normalno i uobičajeno razmišljanje u svim porodicama čiji pripadnici su činili zločine”, ispričao je Hes i dodao da je njegova baba pokušala da uči i oblikuje svoje potomke u duhu ideologije nacionalsocijalizma.

Foto: Twitter

“Trebalo mi je 30 godina da naučim da nosim to breme i počnem da živim sopstveni život. Imam snage da se nosim sa tim teretom na suprotan način od onog na koji to čini ostatak moje porodice. Tako da sam za njih posao izdajnik”.

On ističe da ne može da oprosti djedu, babi niti ocu.

“Nije bilo pošteno sa njihove strane da nam prenesu teret krivice i ostave nas da živimo s njim. Kao otac, imaš obavezu prema djeci, a ona se odnosi i na ovakve stvari. Pritisak porodice, laži i negiranje činjenica, nisu mi donijeli ništa dobro. Istina je samo jedna. Varvarska, neljudska djela počinjena u ime režima, a praćena zasljepljujućom mržnjom predstavljaju nešto što nikada neću razumjeti. Izgovor mog djeda ‘zapovijest je zapovijest’, kako bi opravdao svoje postupke, jednostavno ne prolazi”, zaključio je.

Send this to a friend