Evropa

Uoči izbora u Mađarskoj 2022. godine: Mali čovjek ruši velikog diktatora

Nakon dugih deset godina u Mađarskoj se dogodilo nezamislivo – opozicija se ujedinila i zajedno napada Viktora Orbana na izborima 2022. godine. Za zajedničkog kandidata odabran je Peter Marki Zaj, gradonačelnik malog grada na jugoistoku Mađarske, koji ima svega tri godine političkog iskustva i kao autsajder izlazi na crtu autoritarnom premijeru Viktoru Orbanu.

Drugi krug izbora opozicije iznjedrio je jasnog pobjednika – Peter Marki Zaj ostvario je pobjedu od 57 odsto glasova u odnosu na glavnu konkurentkinju Klaru Dobrev, koja je od početka trke važila za favorita. U trci je učestvovao i Gergelj Karačonj, gradonačelnik Budimpešte, koji je odustao prije posljednjeg kruga i zamolio svoje glasače da podršku pruže Marki Zaju. Zahvaljujući tome došao je do pobjede nad Klarom Dobrev, potpredsjednicom Evropskog parlamenta.

„Samo zajedno možemo pobijediti, sada niko ne može da prekine jedinstvo opozicije. Bitku smo dobili, ali rat tek slijedi“, poručio je Marki Zaj nakon pobjede.

Na parlamentarnim izborima naredne godine Orban će se, prvi put otkako je došao na vlast 2010. godine, suočiti sa ujedinjenim frontom opozicionih stranaka koji čine socijalisti, liberali i nekadašnja krajnja desnica, a danas desni centar Jobik.

Marki Zaj se kao nestranačka ličnost 2018. godine kandidovao za gradonačelnika svog rodnog grada Hodmezevašarhelja. Sebe je tada opisao kao hrišćanina i desno orijentisanog razočaranog glasača Orbanove stranke Fides. Zbog toga, kako je istakao, riješio je da nešto učini i povrati kontrolu nad rodnim gradom.

Uprkos lošim prognozama, uspio je da postane prvi gradonačelnik od 1990. godine koji ne dolazi iz redova vladajuće stranke. Tada je počela njegova, zasad, prilično uspješna borba protiv Viktora Orbana. Ispitivanja javnog mnjenja i ankete pokazuju da se opozicioni blok približio Orbanu i Fidesu.

Marki Zaj, kao oličenje konzervativca, sebe predstavlja i kao dobar izbor za glasače ljevice. Prati ga imidž porodičnog čovjeka, koji svoje principe temelji na hrišćanstvu i porodičnim vrijednostima. Analitičari ocjenjuju da će mu to možda pružiti prednost i omogućiti da pridobije dobar dio neodlučnih glasača.

Tokom kampanje obećao je da će iskoreniti korupciju, kao i temelje „neliberalne države“ koju je Viktor Orban gradio deset godina. Aktuelni premijer uspio je da stekne neprijatelje u Evropi i stvorio je nekoliko sukoba sa Evropskom unijom, a Marki Zaj i opozicija koja stoji iza njega smatraju da je vrijeme za poboljšanje odnosa sa Briselom. Zajednički kandidat obavezao se da će prevazići podjele koje razaraju društvo. Jedan od primarnih fokusa nove vlasti biće i borba za slobodu medija, koji su većinski pod Orbanovom kontrolom.

„Želimo ustav u kome provjera i ravnoteža sprečavaju nekoga da preuzme vlast“, rekao je.

Zajednički kandidat ima snažno uporište u gradu koji predvodi, a prati ga i dobra reputacija širom zemlje. Kao neko ko njeguje porodične vrijednosti i predstavlja heroja malog grada, Marki Zaj prema predizbornim anketama ima dobre šanse da se suprostavi moćnom Orbanu.

Kada je prije tri godine uspio da pobijedi u gradu koji je decenijama pripadao Fidesu, građani su u njemu videli ideal kome svi teže – mali čovjek iz malog grada srušio je velikog diktatora, barem na lokalu. Sada ima sve preduslove i snažnu podršku da istorijski rezultat ponovi na nivou cijele zemlje.

Uoči glasanja za favorita važila je Klara Dobrev dobila najveću podršku EU. Kao aktuelna potpredsjednica Evropskog parlamenta i ljevičarka, vjeruje se da je na najbolji način mogla da ponovo vrati principe vladavine EU u Mađarsku. Ipak, zbog braka sa nekadašnjim premijerom Ferencom Đurčanjem, na čije mesto je Orban došao, ona nije izabrana za zajedničkog kandidata opozicije. Na drugom mjestu izbornih anketa bio je popularni Karačonj, gradonačelnik Budimpešte, ali je on odlučio da preda izbornu trku i podrži Marki Zaja.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Prc
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prc
Gost
Prc

Umjesto orbana,opet orban.desnica je zlo ko god bio kandidat svudje u svijet

Send this to a friend