Evropa

Uragan Lorenco pogodio ostrva u Atlantiku

Uragan Lorenco, kategorije dva na skali do pet, pogodio je Azorska ostrva, arhipelag u srednjem Atlantiku, praćen je jakim kišama, snažnim vjetrom i visokim talasima

Azorska agencija za civilnu zaštitu saopštila je da su dva najzapadnija ostrva pretrpjela manje štete, srušeno drveće i vodove za struju, ali da nema prijavljenih povrijeđenih.

Šef agencije Karlos Neves rekao je da su dvije kuće bezbjedno evakuisane.

Oko 250.000 ljudi živi na tih devet vulkanskih ostrva.

Portugalska meteorološka agencija javila je da su naleti vjetra bili do 145 kilometara na sat, što je slabije od predviđenog, pošto Lorenco gubi snagu iznad hladnije vode.

Snažni uragani su retki tako daleko sjeverno i istočno u atlantskom basenu. Uragan Lorenco proizvodi ogromne vodene talase u sjevernom Atlantiku dok se kreće sjeveroistočno ka Irskoj i Velikoj Britaniji.

Na Terceiri, jednom od devet ostrva arhipelaga Azora, nalazi se i reporter B92.

Kako javlja njihov reporter, Terceiru je noćas pogodio uragan Lorenco koji će i narednih dana prolaziti Atlantskim okeanom, a na ovom ostrvu će ostati prisutan do večeras. Ostrva Florens i Corvo su neće imati toliko sreće, jer se nalaze u samom epicentru udara.

“Kiša je sad počela jako da pada i sve je gore i gore. Nas su juče pripremili na situaciju, a letovi su otkazani”, javlja naš reporter.

Udari vjetra su oko 200 kilometara na čas, a visina talasa iznosi 22 metra.

Send this to a friend